Care sunt bolile copacilor si cum sa le recunosti

Care sunt bolile copacilor si cum sa le recunosti

Copacii, ca orice existenta, trec printr-un ciclu de viata. Se dezvolta, evolueaza, apoi ajung la finalul vietii. Pe parcurs, ei pot fi afectati de diverse boli, unele mai putin periculoase, altele ce pot declansa adevarate ravagii. Iata lista celor mai comune afectiuni ale copacilor si cum sa le recunosti:

Mana de foc este foarte agresiva. Copacii vor arata ca dupa un incendiu. Frunzele si florile se ofilesc si prind culoare maronie sau chiar neagra. Aceasta boala este provocata de o bacterie care, in mod uzual, este favorizata de umezeala in exces. Afectiunea poate fi raspandita de ploaie, de albine si chiar de ustensilele de gradinarit. Pentru a inaltura boala, taie ramurile infectate si distruge-le. Dezinfecteaza instrumentele folosite la taiere.

Rugina frunzelor nu este atat de distructiva, insa strica aspectul pomului. Frunzele devin portocalii, aurii sau rosii. Daca rugina se extinde, va fi afectata fotosinteza. Cand observi fenomenul, poti indeparta frunzele afectate.

Fainarea este favorizata de umiditate plus temepraturi scazute. Practic, frunzele sunt acopeirte de un praf alb, apoi se igalbesc si cad. Ideal ar fi sa plantezi in gradina copaci rezistenti la fainare. In plus, ai la indemana anumite fungicide specail create impotriva acestui tip de mucegai.

Matura vrajitoarei este o afectiune care declanseaza cresterea unui grup de ramuri subtiri, precum niste smocuri pe crengile copacilor. Aceasta boala este intalnita la anumite specii de arbori si arbusti, in urma atacului unor ciuperci, virusuri sau insecte sau din cauza unor leziuni sau mutatii genetice. Taie ramurile afectate de matura vrajitoarei pentru a stopa evolutia bolii.

Patarea frunzei este decalnsata de o ciuperca. Pe frunze apar niste pete rosii. Nu dupa mult timp, frunzele se gauresc. Boala se raspandeste rapid in sezonul rece, in timpul primaverii cand umiditatea este ridicata si atunci cand cresc frunze noi. Elimina frunzele bolnave. Taie crengile copacului pentru a asigura o mai buna circulatie a aerului si utlizeaza mulci pentru a preveni raspandirea ciupercii de pe pamant spre copac.

Gala este o excrescenta ce apare pe frunze, din cauza unei bacterii. Aceste cresteri nelalocul lor pot varia ca dimensiune, de la cativa centimetri pana la umflaturi de mari dimensiuni care se formeaza pe trunchiul copacilor. Tratamentul ar trebui facut de un specialist, care poate identifica si caza aparitiei acestei boli.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

„Fantanile de copaci” sunt niste goluri, formate in jurul bazei unui copac, ce este acoperit de multa...
Plantarea copacilor in apropierea locuintei are o multime de avantaje, iar un beneficiu major al acestora este...
Pomii fructiferi se stropesc primavara? Raspunsul este da. Multe boli si daunatori se instaleaza imediat ce temperaturile...