Urechi, timpan

Lista articolelor despre urechi si timpan pe AflaCum.ro

Articole despre urechi si timpan

Citeste cele mai noi articole despre urechi si timpan publicate pe AflaCum.ro! Vezi comentarii si poze despre urechi si timpan, pe AflaCum.ro!

Cerumenul(ceara din urechi) are rol de protectie, curatand urechea si blocand patrunderea impuritatilor. O atentie sporita trebuie sa dai, insa, culorii si mirosului cerumenului. Acestea pot dezvalui anumite probleme de sanatate. Asadar, cand cureti urechile, fii atent si la aceste detalii!

 Daca cerumenul este:

- uscat. In organismul tau nu sunt suficiente grasimi bune(nesaturate). O alta explicatie ar fi o dermatita sau alte boli ale pielii;

Igiena interna a urechii este considerata normala in societatea moderna! Nu este necesara, insa! Altfel spus, nu scoate ceara din urechi pentru ca nu te ajuta la nimic! Din contra! Cerumenul(ceara) are rol de protectie, curatand urechea si blocand patrunderea impuritatilor. Pe de alta parte, e necesara o igiena a urechii  la nivel extern: eliminarea cerumenului din zonele vizibile si curatarea urechii externe.

Multi oameni inca mai cred ca dopurile de ceara se formeaza atunci cand nu ofera suficienta atentie igienei zonale. Gresit! Cerumenul se depoziteaza in exces, blocand partial sau total canalul auditiv, atunci cand  procesul de autocuratare a urechii nu mai functioneaza bine. De ce se intampla acest proces nedorit? Cauzele sunt urmatoarele:

- lucrul intr-un mediu cu mult praf;

Ceara din urechi, denumita stiintific cerumen, este absolut normala si chiar necesara! Protejeaza canalele urechii impotriva infectiilor! Totusi, in cantitati exagerate, ceara poate provoca infundarea partiala sau totala a canalului auditiv. In popor, acest fenomen se numeste dop de ceara si vine , din pacate, la pachet cu anumite simptome: durere locala, mancarime, tiuit in ureche, pierderea auzului, scurgeri etc.

In lumea omului modern, cei mai multi dintre noi ne curatam urechile cu binecunoscutele betisoare de urechi. Un obicei aparent igienic, dar nesanatos! Biluta de bumbac din varful betisorului elimina, pe de o parte, o anumita cantitate de ceara, dar, pe de alta parte, impinge multa ceara inapoi inspre canalul urechii! Asa se poate ajunge destul de repede la crearea dopului de ceara, numit in lumea medicala cerumen impactat. Iata cum trebuie pastrata igiena urechilor pentru a evita astfel de probleme:

1. Redu consumul de cofeina. O ceasca de cafea de dimineata te trezeste aproape instant! E greu sa renunti la ea! Totusi, ar fi bine sa reduci consumul, deoarece cofeina poate provoca dopuri de ceara la nivelul urechilor! Aceste dopuri((cerumen impactat) pot bloca partial sau total canalul auditiv. Asadar, daca bei multa cafea, fa-ti timp si mergi la medicul ORL-ist macar o data pe an. In cazul in care ti s-au format dopuri de ceara in ureche, acesta va aplica unul dintre urmatoarele tratamente: a. spalaturi auriculare(curatarea cerii cu apa calda); b. folosirea unor agenti de inmuiere a cerii (cerumenolitice). Este vorba despre niste picaturi care inmoaie/rup ceara, contribuind la eliminarea acesteia; c. indepartarea mecanica cu ajutorul unor instrumente speciale.

Corpul uman creste fara incetare, pana la o anumita varsta. Depinde de sex si de fiecare om in parte. In general, fetele cresc pana la 20-22 ani, iar baietii chiar si pana la 24 ani. Apoi cresterea se estompeaza. Nu toate partile corpului, insa, raman pe loc! Urechile si nasul continua sa creasca pana imbatranim! Iata de ce.

De ce cresc urechile si nasul pe masura ce imbatranim:

Pentru a auzi mai bine. Toata lumea stie de ce are urechile mari lupul din povestea cu Scufita Rosie. Ca sa poata auzi mai bine, evident. Si omul la fel, se pare! Cu cat inaintam in varsta, cu atat avem urechile mai mari, potrivit unui studiu realizat de cercetatori din Bromley, Marea Britanie.

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.