Cum sa combati afidele. Foloseste aceste tratamente de casa

Cum sa combati afidele. Foloseste aceste tratamente de casa

Afidele sunt insecte homoptere, cu forme aripate si nearipate (Aphidinea). Li se mai spune si paduchi de plante mici. Pot devasta culturile, mai ales in stadiu de rasad, deoarece se inmultesc rapid si se muta de la o planta la alta. Declanseaza, de asemenea, boli virale periculoase pentru plante.

Combatarea afidelor este esentiala atunci cand ai muat rasadruile in gradina. Pentru a le putea elimina cu succes , trebuie sa le identifici di timp. Nu e dificil, deoarecel paduchii de plante mici sunt usor observabili pe frunze si nu numai. De asemenea, plantele infestate de afide se vor dezvolta mai dificil, iar partile lor verzi isi schimba culoarea, rasucindu-se, uscandu-se si intr-un final picand. Tratamentele de casa functioneaza, asadar, doar daca identifici la timp afidele. Altfel, va trebui sa folosesti insecticide profesionale.

Cum sa combati afidele. Foloseste aceste tratamente de casa:

- culege afidele de pe rasaduri. Facand asta intr-un stadiu incipient, vei impiedica unmultirea si raspandirea afidelor;

- aplica o solutie din apa di sapun de casa(circa 30 grame de sapun la un litru de apa). Pune solutia in pulverizator si aplic-o pe rasaduri;

- infuzie de musetel. Daca tratamentul initial nu a functionat, ai la indemana cateva infuzii antiafide. Cea de musetele actioneaza eficient impotriva paduchilor de plante. Pune frunzele si inflorescentele de musetel (circa un kg) in 10 litri de apa fierbinte. Infuzeaza musetelul o jumatate de zi. Dilueaza amestecul cu apa(1:3) si adauga 40 grame de sapun la 10 litri de infuzie. Toarna solutia obtinuta intr-un pulverizator si stropeste rasadurile afectate;

- infuzie de frunze de tutun. Sunt necesare 400 grame de frunze uscate si pudrate. Pune frunzele in 10 litri de apa si las-le la infuzat pentru 48 ore. Filtreaza infuzia, dilueaz-o cu apa(1:2), adauga 40 grame de sapun de rufe. Solutia obtinuta aplic-o pe plantele afectate de afide.

- infuzie de coaja de ceapa. Pentru obtinerea acestei infuzii, ai nevoie de 200 grame de coaja de ceapa pe care le vei turna in 10 litri de apa calduta. Lasa cojile la macerat timp de 5 zile. si se lasa 5 zile la macerat. Strecoara infuzia si aplic-o pe rasaduri.

- infuzie de usturoi. Toaca usturoiul(150 grame) si adauga-l in 10 litri de apa. Lasa-l asa circa o zi, apoi strecoara infuzia si pulverizeaz-o pe plantele afectate de afide.

- infuzie de soc contra afidelor. Zdrobeste circa 300 grame de flori si lastari de soc rosu. Adauga socul zdrobit in 10 litri de apa fierbinte. Lasa socul la infuzat o zi. Strecoara solutia si aplic-o pe rasaduri.

- infuzie de frunze de cartof. Sunt necesare 1,2 kg de frunze sanatoase, tinere. Acestea se vor infuza 3-4 ore in 10 litri de apa calda. Strecoara infuzia, adauga 40 grame de sapun, amesteca, apoi aplica solutia obtinuta pe plantele infestate de afide.

Citeste si: 7 plante repelente pentru diversi daunatori

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Gradina reprezinta oaza de verdeata si de sanatate pe care o ingrijesti cu placere si mult suflet....
Exista insecticide diverse pe piata de profil, insa majoritatea contin substante periculoase pentru sanatatea umana. Daca vrei...
Gandacii sunt cei mai intalniti daunatori de locuinta, din intreaga lume, fiind atrasi in special de hrana...