Cum sa obtii stafide. Trei metode simple

Cum sa obtii stafide. Trei metode simple

Stafidele nu sunt altceva decat boabe de struguri uscate. Le cumparam, frecvent, din magazinele alimentare pentru a le folosi in diverse retete. Cum ai reactiona, insa, daca ti-am spune ca poti obtine gustoasele stafide la tine acasa? Da, se poate si nu e deloc complicat.

Inainte de a te apuca de prepararea stafidelor, trebuie sa alegi un soi de struguri potrivit pentru asa ceva. Poti alege dintre urmatoarele soiuri: Corynth Negru, Perlette, Sultanina Alba, Sultanina Neagra, Centenar Pietroasa, Calina, Centennial Seedless, Kismis Moldavski si Supernova.

Cum sa obtii stafide. La soare:

1. Aduna broboanele de pe ciorchine. Nu trebuie sa indepartezi chiar toate boabele de struguri, ci doar pe cele mai mari. La final, spala bine broboanele sub jet de apa rece, avand grija sa nu le deteriorezi.

2. Intinde strugurii uniform pe o tava de copt si acopera-i. Foloseste o tava perforata din lemn, rachita, bambus sau plastic. Doar asa aerul va circula in jurul fructelor. Intinde strugurii astfel incat sa nu se atinga unul de altul in tava. Apoi, acopera tava cu un prosop de bucaarie, astfel incat insectele sa nu poata patrunde. Daca prosopul e usor si simplu de luat de vant, leaga-l de tava.

3. Muta tava la soare. Pune tava intr-un loc in care va primi multa lumina solara in timpul zilei. Lesne de inteles ca in caz de ploaie, vei muta tava in interior. Daca afara sunt macar 24 grade Celsius si umiditate scazuta, strugurii se vor transforma cu succes in stafide de calitate. Noaptea e de prefeerat sa introduci tava cu struguri in casa, pentru a evita umezirea. Dimineata, cand soarele e pe cer, muta din nou strugurii afara.

4. Lasa strugurii la soare timp de 3-4 zile, intorcandu-i ocazional. Strugurii se vor stafidi in circa 96 ore, in functie de diferitele conditii meteorologice. Totusi , trebuie lasati afara cel putin 3 zile. De doua oriz pe zi, intoarce boabele pe cealalta parte, pentru a-i expune la soare pe intreaga suprafata. Poti lasa strugurii in mediu extern, la soare, pana la 5 zile.

5. Depoziteaza stafidele. Muta strugurii uscati intr-un recipient ermetic. Pastreaza vasul intr-un loc racoros sau la frigider.

Cum sa obtii stafide. La cuptor:

1. Preincalzeste cuptorul la 107 grade Celsius. Lasa-l sa se incalzeaca aproximativ 15 minute. La aceasta temeperatura strugurii vor fi gata in 4 ore. Daca vrei un proces mai lent de stafidire, regleaza temperatura la 66 grade. Va dura circa 36 ore pana vei obitne stafidele dorite.

2. Spala strugurii si indeparteaza partile necomestibile. Pune strugurii sub jet de apa rece. Curata boabele mari de pe ciorchine. Arunca broboanele stricate.

3. Unge 2 tavi de copt cu ulei si intinde strugurii pe ele. Utilizeaza o cantitate mica de ulei vegetal sau de canola pentru a unge tavile de copt. Apoi, intinde uniform strugurii pe foi. Strugurii nu ar trebui sa se atinga intre ei.

4. Coace strugurii timp de 4 ore sau pana cand se stafidesc. Vrei ca stafidele tale sa fie in mare parte uscate, dar usor plinute. Verifica-le de mai multe ori in timpul procesului de coacere. Daca ti se par suficient de uscate , scoate-le inainte de termenul de 4 ore. Prepararea depinde de dimensiunea broboanelor.

5. Scoate stafidele din cuptor si lasa-le sa se raceasca. Odata ce stafidele sunt suficient de uscate, scoate-le cu grija din cuptor si lasa-le sa se raceasca pentru cel putin 30 minute. Daca s-au lipit de de tava, foloseste o spatula pentru a le elibera.

6. Pastreaza stafidele intr-un recipient sigilat si pune-le in frigider. Odata ce stafidele sunt complet racite, transfera-le intr-un recipient etans. Pune vasul in frigider pentru a pastra stafidele proaspete. In aceste conditii, stafidele pot fi pastrate pana la 3 saptamani.

Cum sa obtii stafide. In deshidrator:

1. Spala strugurii si indeparteaza semintele, daca este necesar. Spala strugurii sub jet inainte de a-i pune in deshidrator. Daca strugurii au seminte, taie boabele in jumatati si elimina semintele.

2. Intinde strugurii pe tavile deshidratorului. Nu trebuie sa-i intinzi uniform si nici sa-i separi. Ai doar grija sa nu supraincarci deshidratorul. Daca o faci, vei afecta procesul de uscare. Nu in ultimul rand, tine cont de instructiunile de utilizare ale deshidratorului.

3. Seteaza temperatura deshidratorului la 57 grade Celsius. Aceasta este temperatura folosita cel mai frecvent pentru deshidratarea strugurilor. Daca deshidratorul are setarea fructe, foloseste-o. De asemenea, e posibil ca aparatul sa aiba o temperatura recomandata de utilizat pentru deshidratarea strugurilor. Utilizeaz-o, in acest caz. . Daca nu exista o temperatura recomandata, seteaza deshidratorul la 57 grade.

4. Lasa strugurii sa se deshidrateze timp de cel putin 24 ore. Acest e timpul minim. Unele soiuri pot avea nevoie de un proces chiar mai lung. Verifica strugurii la fiecare 2 ore si gusta-i; daca se usuca dupa dorinta ta, in mai putin de 24 de ore, scoate-i din deshidrator. Daca strugurii sunt foarte mici, probabil ca vor avea nevoie de mai putin de 24 de ore pentru a deveni stafide.

5. Scoate strugurii din deshidrator si depoziteaza-i. Scoate stafidele din deshidrator si lasa-le la racit. Apoi, pune-le intr-un recipient etans, cum ar fi o punga de plastic sau un borcan de sticla, si muta-le in locul de depozitare. Stafidele preparate astfel si depozitate intr-un recipient etans pot fi pastrate intr-un loc racoros si uscat (de exemplu, o camara) timp de cateva luni.

Citeste si: Beneficiile consumului de stafide

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Vrei o prajitura sanatoasa si foarte gustoasa pe care sa o faci relativ repede? Daca da, azi...
Stafidele sunt boabe uscate de struguri, fara seminte, care se folosesc la prepararea unor prajituri sau se...
Sfarsitul de toamna ne bucura papilele gustative cu gustul unic al gutuilor. Aceste fructe cu o aroma...