Cum sa plantezi maci

Cum sa plantezi maci

Mac - denumire generica data plantelor din familia papaveraceelor, cu flori de obicei rosii si cu seminte marunte, uleioase. Aceste flori gratioase, indiferent de soi, pot adauga acel element de fantastic de care orice gradina are nevoie. La fel ca in cazul oricarei flori, cresterea din seminte este un proces ce necesita rabdare, atentie si munca. Pregateste semintele, seamana-le, apoi, dupa ce macii ies, ai grija de ei. Vei avea, astfel, o gradina plina de culori stralucitoare.

Cum sa plantezi seminte de mac. Pregatirea:

1. Alege soiul. Exista multe soiuri de mac, unele originare din Statele Unite ale Americii, altele din regiuni ale intregii lumi. Dintre cele mai populare soiuri amintim: macul oriental, macul din Flandra/macul obisnuit, macul islandez/arctic, macul din Himalaya. Cand mergi in magazinul de seminte, spune-i vanzatorului in ce zona vrei sa plantezi macii. El iti va spune ce soi.uri se potriveste/c cel mai bine pentru respectiva zona. Daca inca ai dubii cu privire la plantarea macilor in gradina ta, trebuie sa stii ca orice specie ofera o imagine superba, cu petale colorate, de hartie si un aspect usor salbatic.

2. Cumpara semintele. Macii nu rezista la transplantare, asa ca va trebui sa cumperi seminte, nu rasaduri! Semintele comune de mac sunt disponibile in fiecare magazin cu specific de gradinarit. Daca doresti soiuri aparte, poti gasi semintele dorite in mediul online. Exista site-uri dedicate vanzarilor de flori, seminte si rasaduri. Cumpara semintele dintr-un magazin avizat, astfel incat sa fii sigur de calitatea produsului.

3. Alege locul de plantare. Majoritatea soiurilor de mac cresc cel mai bine in bataia directa a razelor de soare. Asadar, ii poti planta cam oriunde nu exista prea multa umbra. Daca ai curte, poti planta macii pe lateralele alei principale sau oriunde crezi ca vor arata superb. Daca vrei sa schimbi aspectul unei camere, planteaza macii la ghiveci. Sigur, calitatea solului trebuie sa se potriveasca nevoilor respectivului soi de mac. Daca ai, de exemplu, un soi care se descurca bine in sol infertil, nu trebuie sa adaugi nimic in pamant pentru a-l pregati. Multi maci cresc perfect pe teren stancos, care nu suporta si alte tipuri de flori. Pentru soiurile care necesita sol bogat, prelucreaza pamantul: asigura un compost bogat saufaina de oase pentru a adauga nutrientii de care florile au nevoie.

Cum sa plantezi seminte de mac. Semanararea semintelor:

1. Semanarea se face primavara sau toamna. Semintele de mac necesita stratificare pentru a germina. Astaa inseamna ca trebuie sa fie expuse la frig/inghet inainte de a incolti. De obicei, e preferabil sa semeni semintele de mac primavara foarte devreme, cand inca exista sanse mari de inghet. Dupa 14 pana la 28 zile, semintele vor incepe germinarea, iar lastarii isi vor face simtita prezenta.

2. Grebleaza zona de plantare. Macii trerbuie semanati la suprafata, nu adanc! De aceea, nu trebuie sa sapi sau sa faci gropite in pamant. E suficient sa greblezi bine solul! Nu uita: macul va creste foarte greu, daca introduci semintele in pamant la o adancime mai mare de 2,5 cm.

3. Seamana. Presara semintele din palma, imprastiindu-le cat poti de uniform pe solul curatat cu grebla. In natura, macii isi scutura semintele, care sunt suficient de mici pentru a fi imprastiate de vant.

4. Uda solul pe care ai imprastiat semintele de mac. Uda cu o stropitoare pamantul pe care ai imprastiat semintele. Nu imbiba solul de apa, deoarece poti ineca micutele seminte de mac! Rasadurile vor aparea, primavara, cadn temperaturile vor fi suficient de mari.

Ingrijirea macilor:

1. Rareste macii. Rarirea ajuta plantele sa creasca mai mai mari si sa produca mai multe flori. Taie varfurile plantelor pe care le raresti cu foarfeca, astfel incat sa nu deranjezi radacinile ramase. Ideal ar fi sa raresti macii, chiar dupa incoltire, pentru a permite fiecarei plante sa aiba suficient spatiu.

2. Indeparteaza mugurii, dupa inflorire. Astfel, te asiguri ca florile vor continua sa apara.

3. Vara, lasa pastaile sa se dezvolte. Florile vor cadea, iar pastaile vor ramane. Poti sa le recoltezi pentru a le planta sezonul urmator. Unele soiuri produc seminte comestibile, pe care le poti folosi pentru a prepara delicii, cum ar fi briosele cu seminte de mac.

4. Uda macii cu moderatie. Cele mai multe soiuri de maci nu au nevoie de multa apa, odata ce au crescut. De fapt, udarea excesiva poate provoca o crestere deficitara! Uda macii moderat si regulat atunci cand sunt aproape infloriti sau infloriti. Dupa perioada de inflorire, udati macii doar cand suprafata solului este uscata!

Citeste si: Cum sa plantezi un SMOCHIN

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Macul este o planta versatila, luand forma mai multor soiuri, de la macul oriental, ce poate ajunge...
Invartita se poate prepara cu mac, mere, nuca, branza sau dulceata. Reteta nu difera prea mult. Iata...
Iata cum puteti face vizibile parolele anumitor site-uri in Safari pentru Mac OS X, pentru un acces...