Cum sa plantezi pomi fructiferi iarna

Cum sa plantezi pomi fructiferi iarna

Iata cateva sfaturi de urmat daca doriti sa plantati pomi fructiferi iarna:

Alegeti tipuri de pomi fructiferi ce pot fi plantati iarna, cum ar fi merii, perii, ciresii si piersicii. Perioada propice este intre noiembrie si martie, pentru ca acestia sa nu se usuce si pentru a nu apuca sa inmugureasca. Este indicat sa cumparati pomi cu radacina libera si nu in ghiveci si niciodata sa nu plantati pomii in pamantul inghetat. Pomii se vor dezvolta intre lunile mai si august, perioada in care radacinile vor creste si se vor fixa in pamant.

Pregatirea solului si plantarea plantarea pomilor trebuie facute cu atentie, pentru ca acestia sa se prinda si sa se dezvolte in mod corespunzator. Astfel este indicat sa aplicati un strat de balegar sau de compost pe locul unde veti planta pomii, pentru ca acestia sa se prinda mai bine. Ce trebuie sa stiti este ca timpul de sol (nisipos, argilor sau namolos) va afecta rata de crestere a unui pom, precum si cantitatea de apa aplicata la radacina. Este indicat, de asemenea, sa indepartati buruienile de la radacina pomilor, pentru ca apa si nutrientii sa fie absorbiti doar de catre acestia.

Pasul urmator este acela de a sapa o groapa in pamant, cu o treime mai lata decat lungimea radacinilor pomului si este indicat sa intepati solul pe lateralele gropii, cu ajutorul unei furci, pentru ca radacina sa se poate ramifica si fixa mai bine. Groapa trebuie sa fie suficient de adanca pentru a cuprinde in intregime radacina, iar baza tulpinii sa fie la nivelul solului. Daca radacina pomului este acoperita cu folie, indepartati-o. Introduceti apoi radacina in groapa si infingeti o tepusa de lemn, langa pom, avand grija ca aceasta sa nu ii atinga radacina.  

Umpleti, apoi, groapa cu pamant, amestecat cu balegar sau compost si asigurati-va ca pomul este perfect vertical, inainte de a tasa pamantul din jurul sau. Folositi o sfoara pentru a lega tepusa de pom, dar nu prea strans, pentru a nu afecta pomul. In final, udati bine pomul la radacina, pentru ca aceasta sa nu se usuce.

Intretinerea pomilor se face prin taierea crengilor conform indicatiilor specialistilor, pentru a pastra pomii sanatosi, prin indepartarea crengilor uscate sau rupte. Aceasta masura va ajuta lumina sa patrunda la crengile sanatoase si va spori recolta fructelor.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Gutuiul(Cydonia oblonga )este un pom fructifer special, deoarece aroma minunata a fructului sau nu seamana cu nimic....
Marul este un fruct foarte apreciat si consumat din plin in tara noastra. Daca esti dintr-o zona...
Pomii fructiferi rodesc, daca bolile nu ii napadesc. Pe langa afectiunile clasice exista, insa, o alta problema...