Cum sa plantezi un cires

Cum sa plantezi un cires

Ciresul este un pom fructifer foarte popular in Romania si nu numai. El face parte din genul taxonomic Prunus, familia Rosaceae. Ciresul poate atinge 15 metri inaltime si se dezvolta cam in orice zona geografica a Romaniei, cu predilectie in zonele deluroase.

Cires, caracteristici. Coroana ciresului este circulara, sferica. Pomul are crengi scurte si groase, robuste. Scoarta este cenusiu-roscata, tulpinile tinere au scoarta neteda, in primii ani. Apoi, scoarta devine zgrunturoasa. Frunzele ciresului sunt alungite, zimtate pe margine si ascutite la capat. Florile albe sunt grupate cate doua, sau cate patru. Fructele au culori cu nuante de la rosu inchis la rosu deschis, fiind de forma sferica.

Cires. Clima si sol. Ciresul prefera pamantul luto-nisipos, dezvoltandu-se cel mai bine, astfel, in zonele de deal. Are nevoie de umiditate, dar nu in exces. Daca are parte de prea multa apa, sistemul radicular al ciresului se distruge. Razele soarelui din belsug ajuta la dezvoltarea ciresului. In cazul in care nu are destula lumina, ciresul nu ma da roade la acelasi nivel.

Cum sa plantezi ciresul:

- plantarea cea mai eficienta se face toamna, chiar inainte de inghet.

- distanta dintre pomi trebuie sa fie de circa un metru. O distanta mica inseamna dezvoltarea mai inceata a pomilor din cauza umbririi.

- nu planta ciresul pe locul in care au crescut visini, nectarini, piersici, pruni sau alte samburoase, decat dupa 5 ani de la taiere si extragere.

- alege un cires cu radacini sanatoase si dezvoltate suficient.

- fasoneaza radacinile. Inlatura ramurile uscate, sau afectate, iar pe cele sanatoase taie-le la 7, 8 centimetri.

- fa mocirlirea radacinilor. Obtine un compus nutritiv prin amestecarea de pamant galben, cu gunoi de grajd si apa. Introdu radacina in acest compus inainte de o planta.

- aplica ingrasamant natural pe terenul unde urmeaza sa plantezi ciresul.

- sapa groapa astfel incat sa fie suficient de mare(100x100x80 cm) pentru sistemul radicular al pomului.

- pune pe fundul gropii un strat de pamant maruntit amestecat cu compost.

- aseaza altoiul Peste acest amestec. Asigura-te ca radacinile intra in contact cu ingrasamantul adaugat si astupa groapa la final.

- punctul de altoire trebuie sa fie la o inaltime de 3 centimetri deasupra solului pentru a se dezvolta fara niciun fel de probleme.

Citeste si:  Cum sa plantezi un gutui

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Ciresele sunt fructe foarte gustoase cu beneficii formidabile pentru sanatate. Le poti consuma ca atare, sub forma...
Fructele coapte din pomi sunt cea mai mare tentatie pentru pasari. Mai ales, ciresele carnoase si dulci!...
O reteta delicioasa de vara este si budinca de cirese.Ingrediente: - 500 g cirese, - 150 g...