De se ce amarasc vinetele si cum sa previi acest proces

De se ce amarasc vinetele si cum sa previi acest proces

Vanata (patlageaua vanata sau Solanum melongena) este o leguminoasa din specia Solanum, originara din India de sud si Sri Lanka. Fructul ei alb sau violet se consuma din vechi timpuri. Mâncarea de vinete sau salata de vinete sunt retetele preferate de romani, indiferent de anotimp. Ti s a intamplat, uneori, sa simti un gust amar in mancarea pe baza de vinete? Probabil ca da... Nu e o situatie deloc placuta, mai ales daca ai musafiri...

De ce se amarasc vinetele?

Varsta. Vinetele devin amare din cauza excesului de alcaloizi. Acesti compusi ce constau, in principal, din atomi de azot produc reactii toxice atunci cand se regasesc in cantitati mari in vinete. Se intampla cand vanata imbatraneste peste masura. Totusi, in cantitati mici, alcaloizii au proprietati anticancerigene. Asadar, cand alcanoizii se inmultesc peste masura, vanata se amaraste! Mai mult, vinetele in aceasta stare  sunt periculoase pentru persoanele care sufera de: guta, osteoporoza sau artrita!

Ca sfat general: nu le lasa sa creasca peste masura, culege-le din timp! Daca le pregatesti pentru iarna, gateste-le cat mai repede dupa ce le-ai cules/cumparat, apoi si lasa-le sa se scurga de zeama. La final, le poti depozita in congelator sau le poti face zacusca!

Temperatura si nivelul de umiditate. Diferentele mari si bruste de temperatura se pot reflecta direct asupra gustului lor. Sunt sanse mari ca acestea sa devina amare. Daaca locuiesti intr-o astfel de zona, mai bine cultivi vinetele in solar! De asemenea, asigura-te ca oferi apa din belsug vinetelor! In perioadele de seceta, uda-le o data pe zi de dimineata sau seara, cand soarele nu e puternic!

Citeste si: Cum sa ingrijesti vinetele

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Credem ca nu exista gospodar sau gospodina din Romania care sa nu pregateasca macar putina zacusca atunci...
Romanii sunt, in general, mari iubitori de vinete. Le consuma intr-o diversitate de retete, de la salata...
Vinetele proaspete pot fi congelate pentru a fi gatite chiar si dupa un an! Pentru a congela...