De ce se amarasc vinetele?
Varsta. Vinetele devin amare din cauza excesului de alcaloizi. Acesti compusi ce constau, in principal, din atomi de azot produc reactii toxice atunci cand se regasesc in cantitati mari in vinete. Se intampla cand vanata imbatraneste peste masura. Totusi, in cantitati mici, alcaloizii au proprietati anticancerigene. Asadar, cand alcanoizii se inmultesc peste masura, vanata se amaraste! Mai mult, vinetele in aceasta stare sunt periculoase pentru persoanele care sufera de: guta, osteoporoza sau artrita!
Ca sfat general: nu le lasa sa creasca peste masura, culege-le din timp! Daca le pregatesti pentru iarna, gateste-le cat mai repede dupa ce le-ai cules/cumparat, apoi si lasa-le sa se scurga de zeama. La final, le poti depozita in congelator sau le poti face zacusca!
Temperatura si nivelul de umiditate. Diferentele mari si bruste de temperatura se pot reflecta direct asupra gustului lor. Sunt sanse mari ca acestea sa devina amare. Daaca locuiesti intr-o astfel de zona, mai bine cultivi vinetele in solar! De asemenea, asigura-te ca oferi apa din belsug vinetelor! In perioadele de seceta, uda-le o data pe zi de dimineata sau seara, cand soarele nu e puternic!
Citeste si: Cum sa ingrijesti vinetele