Asadar, daca vrei sa cultivi vinete in gradina tine cont de sfaturile de mai jos.
Ce soiuri sa folosesti? Alege soiuri pentru gradina. De preferat soiuri romanesti, cele care sunt adaptate la conditiile climatice din tara noastra.
Cand sa cultivi vinete? Vinetele se cultiva prin rotatie. Alege sa infiintezi cultura, in functie de temperatura si de nivelul de umiditate. Vanata este sensibila la frig, seceta si la exces de apa. O perioada potrivita pentru cultivarea in gradina este jumatatea lunii mai.
Ce soluri prefera vinetele? Solul fertil, reavan, nisipos si bine drenat este pe placul vinetelor. Se dezvolta bine si in soluri argiloase.
Ce temperatura prefera vinetele? La maturitate, temperatura ar trebui sa fie de 20-30 grade Celsius, chiar mai mult - pana la maximum 40. Nu tolereaza temperaturi mai mici de 15 grade. In aceste conditii, se ajunge la avortarea butonilor florali. La temperaturi mai mici, planta moare.
Ce nivel de umiditate este necesar pentru vanata? Are nevoie de cantitati mari de apa. Poti iriga prin picurare. In lipsa apei, planta pierde agresiv florile/fructele. Evita udarea excesiva, in perioada de plantare a rasadului.
Ce nivel de lumina este necesar pentru vanata? Lumina este foarte importanta pentru dezvoltarea vinetelor. Fara 10 ore de lumina zilnic, plantele se opresc din crestere.
Cum sa cultivi vinete:
- insaminteaza in rasadnite sau cumpara rasaduri gata de plantat direct din piete. La plantare, rasadurile trebuie sa aiba 60 zile,a dica sa fie zdravene, bine dezvoltate;
- planteaza vinetele cand temperatura este de minimum 15 grade;
- planteaza vinetele la o distanta de 40 cm intre ele si 70 centimetri intre randuri;
Lucrari de ingrijire la vinete:
- completarea golurilor cu rasad din acelasi soi (dupa 5-7 zile de la plantare);
- aplicare de ingrasaminte;
- sustinerea plantelor - se face , de obicei, in cazul soiurilor productive, cu ajutorul atelor folosite in sere;
- copilitul;
- formarea tufelor - copilitul se realizeaza complet pana la aparitia primelor flori si partial dupa acest moment, pastrandu-se cativa lastari;
- defolierea - se aplica in momentul aparitiei florilor. Se indeparteaza frunzele inferioare si cele care umbresc florile;
- carnitul (cu foarfeca/cutitul);
- irigarea - sunt recomandate 10 udari la interval de 7 / 10 zile, cantitatea de apa, raportata la hectar, crescand usor dupa primele cateva udari, pana se ajunge la 400 – 500 m³ / ha.
Citeste si: Iti plac vinetele? Iata ce nu stiai despre ele