Cum sa congelezi vinetele:
1. Alege vinete proaspete. Cu cat vinetele sunt mai proaspete, cu atat vor rezista mai bine si mai mult la congelator. Legumele alese ar trebui sa fie coapte, dar sa nu aiba seminte pe deplin mature. Cauta vinete care au o nuanta uniform intunecata. Nu folosi legume moi sau cu pete deschise la culoare. Soiurile traditionale negre sunt mai rezistente la congelator decat soiruile violet. Toate pot fi congelate, insa cele violet se vor inmuia mai repede. Asta nu te va impiedica, insa, sa le gatesti cu succes! Daca nu poti congela imediat vinetele, pastreaza-le la frigider. Nu uita, insa: cu cat le congelezi mai rapid, cu atat vor fi mai rezistente.
2. Spala vinetele sub jet de apa rece, frecandu-le usor cu degetele pentru a indeparta orice murdarie.
3. Taie vinetele in felii. Curata vinete de coaja folosind un cutit bine ascutit sau un curatator de legume. Taie vinetele in felii de 8,5 mm grosime. Misca-te repede, deoarece vinetele taiate vor incepe sa-si schimbe culoarea dupa circa jumatate de ora.
4. Fierbe apa intr-o oala mare. Aproximativ trei sferturi din oala trebuie umpluta cu apa. Pune oala pe aragaz la foc mare. Lasa apa sa fiarba, pana da In clocot. Alege o oala in care sa incapa vinetele taiate.
5. Adauga suc de lamaie in apa clocotita. Toarna o jumatate de ceasca (125 ml) de suc de lamaie la fiecare 4 litri de ap. Sucul de lamaie va mentine culoarea vineteleor, fara sa le afecteze gustul.
6. Pregateste un castron mare de apa cu gheata. Vasul cu apa ar trebui sa fie aproximativ la fel de mare precum oala folosita pentru a opari vinetele. Pune apa in vas, apoi adauga cuburi de gheata. Apa rece cu gheata trebuie pregatita inainte de a incepe sa oparesti vinetele.
7. Opareste vinetele. Pune feliile de vinete in apa clocotita si lasa-le la fiert timp de 4 minute. Prin procesul de oparire, sunt distruse enzimele care permit ca legumele sa se descompuna in timp. Daca nu oparesti vinetele, acestea isi vor pierde valoarea nutritiva, culoarea si aroma in decurs de o luna, chiar daca le congelezi.
8. Transfera rapid vinetele in apa cu gheata. De indata ce ai oparit vinetele, transfera-le in vasul cu apa si gheata, folosind o lingura. Prin racirea rapida a vinetelor, opresti procesul de gatire. Lasa feliile de vinete sa stea in apa cu gheata 4 – 5 minute.
9. Scurge vinetele. Scoate feliile din apa cu gheata si scurge-le intr-o strecuratoare sau pe mai multe straturi de prosoape de hartie.
10. Pune vinetele intr-un recipient sigur pentru congelator. Cel mai bine ar fi sa folosesti pungi sigilate in vid. Daca folosesti pungi normale, ai grija sa scoti aerul din ele. Indiferent de ambalaj, lasa 1,27 cm spatiu liber deasupra, deoarece vinetele se vor umfla prin congelare. Nu uita sa etichetezi punga , inainte de a o pune in congelator.
11. Separa straturile de vinete cu folie de plastic. Daca ai o cantitate insemnata de vinete pentru congelator, cel mai probabil nu vei dori sa le gatesti pe toate pe viitor. Stratifica, asadar, feliile de vinete, separandu-le cu folie de plastic. Astfel, vei putea scoate din congelator cantitatea de care ai nevoie.
12. Pastreaza vinetele la congelator intre 9 si 14 luni. De obicei, vinetele congelate pot fi gatite si dupa 9 luni. Cele sigilate in vid rezista chiar si 14 luni!
Citeste si: Cum sa congelezi DOVLECEII