Cum sa acorzi primul ajutor unei persoane care a lesinat

Cum sa acorzi primul ajutor unei persoane care a lesinat

O persoana se afla in sincopa (termenul medical folosit pentru lesin) atunci cand prin corpul sau nu circula o cantitate suficienta de sange si oxigen, care poate duce la deteriorarea permanenta a unor organe sau chiar la deces.

In cazurile grave, un astfel de atac poate fi cauzat de un traumatism sau o hemoragie puternica. De cele mai multe ori, o persoana care lesina isi pierde cunostinta, asa ca este foarte important sa primeasca ajutor de la cei aflati in apropiere.

Iata cum trebuie procedat pentru a nu inrautati si mai mult starea pacientului:

1

Asigura-te ca victima sufera o sincopa si nu e vorba de alta problema medicala! Semnele care indica o sincopa sunt urmatoarele:
– piele palida, rece si lipicioasa. Este posibil ca pielea sa devina gri, iar degetele si buzele albastre
– puls si respiratie rapide
– victima este dezorientata si ametita
– greata si voma
– ochi fara expresie

2

Suna la numarul de urgenta 112! Este foarte important ca ajutorul de specialitate sa ajunga cand mai repede la victima, plus ca dispeceratul va poate oferi indicatii pretioase despre ce trebuie sa faceti pana la sosirea paramedicilor.

3

Asezati victima pe jos sau pe o suprafata tare! Actionati foarte usor, orice miscare brusca poate face rau pacientului. Daca acesta nu resimte dureri, ridicati-i picioarele cu 30 de cm peste nivelul capului. Nu miscati capul victimei si incercati sa o mutati doar daca locul in care se afla este periculos.

4

Verificati daca victima respira! Uitati-va daca pieptul se misca sau apropiati-va obrazul de gura pacientului si incercati sa simtiti expiratia. Daca victima nu respira, incercati sa o resuscitati imediat!

5

Indepartati orice articol vestimentar sau accesoriu care ar putea stanjeni victima! Descheiati gulerele, hainele, cureua sau taiati orice imbracaminte prea stransa pe corp. De asemenea, scoateti incaltamintea victimei, indepartati bijuteriile prea stranse si apoi acoperiti pacientul cu o patura!

6

Bandajati eventualele rani! Incercati sa evitati pierderea de sange, mai ales in cazul unui traumatism!

7

Asteptati sosirea paramedicilor! Pastrati cat de mult puteti contactul cu dispeceratul de la Urgenta!

Etichete: prim ajutor, ajutor, lesin

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Socul anafilactic este o reactie alergica severa care poate fi cauzata de expunerea la substante comune, dar...
Mersul cu masina pe distante lungi, pe timp de iarna, poate fi mai periculos decat pe timp...
Oasele rupte sau fracturate necesita ingrijiri medicale imediate, fiind insotite de anumite simptome, ce depind de severitatea...