10 aditivi alimentari ce trebuie evitati

10 aditivi alimentari ce trebuie evitati

Aditivii alimentari sunt niste substante adaugate in alimente, pentru a le conserva si a le imbunatati gustul si aspectul.

Exista aditivi naturali, cum ar fi otetul sau sarea si aditivi artificiali, a caror numar a crescut, in mod substantial, o data cu popularitatea alimentelor procesate, in cea de-a doua jumatate a secolului XX, in ciuda atentionarilor specialistilor, cum ca pot dauna grav sanatatii.

Iata 10 aditivi alimentari ce trebuie evitati:

1. Siropul de porumb bogat in fructoza este un indulcitor foarte ieftin, prezent in sucurile carbogazoase si in cele naturale, in sosurile de salata la borcan, in unele cereale si in gustarile procesate. Consumul excesiv al acestui aditiv poate cauza obezitate, creste riscul aparitiei sindromului metabolic, produce cresterea glicemiei, trigliceridelor si a tensiunii arteriale, duce la acumularea de grasime in exces pe abdomen, crescand nivelul colesterolului nociv, poate cauza diabet de tip 2, boli cardiace si poate provoca atacuri de cord sau cerebrale.

2. Glutamatul monosodic  este un aminoacid non-esential, folosit ca aditiv alimentar, pentru a imbunatati perceptia gustului alimentelor chinezesti, a supelor si produselor din carne procesata si a legumelor. Acesta este obtinut printr-o procesare industriala artificiala, produce dependenta si poate cauza anumite afectiuni, printre care se numara: hipertensiunea, autismul, dezechilibrul hormonal, epilepsia, alergiile alimentare, astmul, cancerul, sterilitatea la femei, atacurile de cord, disfunctiile tiroidiene, obezitatea si diabetul de tip 2.

3. Colorantii artificiali sunt prezenti in bomboane, deserturi, inghetata, bauturi energizante, condimente, paste si taitei si alte alimente.

Tartrazina este un colorant sintetic ce se obtine  din gudron de carbune prin sinteza chimica. Acest aditiv da  culoarea galbena sau portocalie alimentelor si este prezent in sucuri si in bomboanele gumate. Consumul excesiv poate cauza cancer sau astm bronsic.

Colorantul albastru este prezent in inghetata, in sucuri, in produsele cu aroma de zmeura si in diferite creme si poate cauza cancer.

Colorantul verde poate produce diferite tipuri de tumori si hiperactivitate in cazul copiilor.

4. Bromura de potasiu este un aditiv care ajuta la dospirea painii si poate cauza cancer, fiind interzis in Uniunea Europeana, Argentina, Nigeria, Brazilia, Canada, Coreea de Sud si Peru.  

5. Aspartamul este un indulcitor artificial, aflat in sucurile carbogazoase, dietetice sau sub forma de pudra, in iaurt, guma de mestecat si chiar in anumite produse farmaceutice si poate cauza cancer, hipertensiune arteriala si artmie cardiaca.

6. Grasimile nesaturate sunt produse prin solidificarea produselor pe baza de ulei, prin hidrogenare si sunt prezente in margarina, semi-preparate prajite si produse de patiserie, putand cauza diferite afectiuni cum ar fi: infundarea arterelor, boli cardiace si atacuri de cord.

7. Olestra este un inlocuitor de grasime, prezent in snacksuri, cum ar fi chipsurile de cartofi, care scade absorbtia carotenoidelor in organism si poate cauza cancer, dureri abdominale, diaree sau depozitarea de grasime in scaun.

8. Nitritii sunt aditivi alimentari prezenti in mezeluri, oferindu-le acestora gustul specific si culoarea rosie. Legumele pot de asemenea sa contina nitrati, dar si nitriti, in functie de metoda de cultivare, de caracteristicile solului si de intensitatea luminii.
Nitritii din apa potabila pot cauza cancer la vezica urinara, uterin, ovarian sau rectal, in cazul femeilor.
Potrivit unor studii, nitratii combinati cu bacteriile din gura dau nastere la nitriti. Nitritii se pot combina cu hemoglobina din sange si pot forma methemoglobina, incapabila sa transporte oxigen la organe.

9. Uleiul vegetal bromat este un aditiv alimentar folosit pentru emulsionarea sucurilor carbogazoase, mai ales a celor de lamaie, fiind prezent si in bauturile energizante si in produsele de panificatie. Consumul excesiv poate cauza o intoxicatie cu brom, caracterizata prin dureri de cap, oboseala si pierderi de memorie si poate duce la dezechilibre mentale, caracterizate prin dezorientare, confuzie, halucinatii auditive si vizuale si pierderi de memorie pe temrne scurt.

10. Butilatul hidroxianisol si butilatul de hidroxitoluen sunt prezenti in cereale, uleiurile vegetale si in chipsurile de cartofi, impiedicand oxidarea si rancezirea. Acesti aditivi alimentari sunt cancerigeni si pot provoca urticarie.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Exista anumite mituri alimentare care, in loc sa ne protejeze, mai rau ne fac. Altfel spus, stim...
Buzele tale au deseori nevoie de un pic mai multa culoare pentru a le defini forma. Rujul...