10 surse de proteine pentru vegetarieni

10 surse de proteine pentru vegetarieni

Proteinele sunt moleculele de baza ale materiei vii, care contribuie la dezvoltarea normala a organismului (muschi, par, piele, organe interne).

Unele proteine se afla in sange, alaturi de hormoni, enzime si globule rosii.

Sursele de proteine sunt complete si incomplete. Proteinele complete sunt de origine animala - carnea (pui, peste, curcan, porc, vita etc), ouale si produsele lactate. Acestea contin aminoacizi esentiali care ajuta la formarea muschilor si tesuturilor. Proteinele incomplete sunt de origine vegetala - cereale (porumb, ovaz, secara, grau), soia, oleaginoase, fasole, mazare uscata si alte legume.

Iata 10 surse de proteine pentru vegetarieni:

1. Iaurtul grecesc reprezinta o sursa importanta de proteine, fiind un aliment probiotic ce contine calciu, potasiu si un numar important de vitamine si minerale, putand fi consumat ca atare sau cu fructe proaspete, nuci sau miere. Datorita texturii cremoase si bogate, iaurtul grecesc poate fi folosit in prepararea anumitor feluri de mancare vegetariene, a smoothie-urilor sau a diferitor sosuri, iar datorita continutului bogat de proteine, ajuta la mentinerea sanatatii sistemului digestiv, la intarirea sistemului imunitar, in curele de slabire, previne hipertensiunea, scade colesterolul nociv si lupta impotriva infectiilor.

2. Lintea reprezinta o alternativa sanatoasa la sursele de proteine de origine animala, fiind bogate in fibre, fier, potasiu, fosfor, zinc si acid folic si apartinand familiei leguminoaselor, avand diferite forme, marimi si culori. Lintea confera energie si reduce riscul aparitiei bolilor cardiace, ajuta organismul sa-si pastreze o greutate adecvata si mentine sistemul digestiv sanatos.

3. Fasolea edamame reprezinta bobul de soia recoltat inainte sa se intareasca si este extrem de benefica datorita continutului de aminoacizi asentiali, de proteine, fibre, potasiu, magneziu, vitamina C si K si de grasimi polisaturate. Aceste boabe nu contin gluten, sunt sarace in calorii si pot fi cumparate in teaca sau decorticate, proaspete sau congelate, fiind folosite in diferite preparate vegetariene: supe, salate, tocanite, preparate la cumptor sau cu paste. Totodata fasolea edamame reduce riscul aparitiei obezitatii, diabetului si a bolilor cardiovasculare, fiind benefica sanatatii tenului si a parului.

4. Fasolea rosie reprezinta o sursa excelenta de proteine, fibre, fier, magneziu, potasiu, zinc si vitaminele K si B6, fiind saraca in grasimi si colesterol. Boabele de fasole rosie trebuie inmuiate cateva ore, scurse, clatite cu apa curata si fierte, pentru a putea fi folosite la diverse preparate: supe, salate, tocanite sau in preparate la cuptor. Acest tip de fasole in curele de slabire, regleaza glicemia, pastreaza sistemul digestiv sanatos si previne bolile cardiovasculare, scazand colesterolul.

5. Tofu este o branza obtinuta din lapte de soia, fiind o buna sursa de proteine, aminoacizi, fier si calciu, fiind disponibila in forma proaspata, uscata sau prajita. Tofu are un gust neutru si absoarbe diferite arome, fiind folosita la gatirea preparatelor coapte, prajite sau fierte si la prepararea supelor, a deserturilor sau a salatelor. Adaugand tofu in alimentatie, puteti scadea riscul aparitiei obezitatii, a diabetului de tip 2, a colesterolului marit, a bolilor cardiovasculare si a cancerului.

6. Semintele de Chia reprezinta o sursa buna de proteine pentru vegetarieni, fiind bogate in fibre, fier, zinc, magneziu si forfor si ajutand la imbunatatirea digestiei, la tratarea anemiei, conferind energie organismului. Regland glicemia, prevenind aparitia semnelor premature de imbatranire si imbunatatind activitatea cerebrala. Semintele de chia trebuie inmuiate in apa, rezultand un gel, pe care il puteti consuma ca atare sau in diferite preparate culinare, sucuri de fructe sau smoothie-uri.

7. Quinoa este o alta sursa de proteina non-animala, ce contine si fibre, fier, magneziu, potasiu, fosfor si acid folic si care se fierbe intr-o cantitate dubla de apa, timp de 10-15 minute si poate fi consumata la micul dejun, sub forma de terci cu nuci si fructe sau sub forma de salata cu legume sau cu fructe. Consumul zilnic de quinoa ajuta la reducerea inflamatie si scade riscul aparitiei diabetului de gradul 2, a bolilor cardiovasculare si a cancerului de colon, imbunatatind digestia si pastrand in parametri normali greutatea corporala.

8. Laptele de soia este o alternativa populara pentru vegetarienii care nu consuma produse lactate si pentru persoanele cu intoleranta la lactoza, fiind obtinut prin inmuierea boabelor de soia si macinarea acestora in apa. Acest lapte contine proteine si vitamine (A, B12, D) si poate fi cumparat din comert sau obtinut acasa cu ajutorul unui aparat special, fiind folosit la prepararea iaurtului, inghetatei, kefirului si branzei de soia. Laptele de soia previne aparitia bolilor cardiovasculare, a diabetului de tip 2 si a obezitatii, fiind benefic pentru sanatatea oaselor.

9. Mazarea verde este una dintre cele mai bune surse vegetale de proteine, continand de asemenea si fier, potasiu, magneziu, zinc si vitamine ( B, C, A, K) si fiind saraca in calorii. Mazarea se gaseste in stare proaspata sau congelata si poate fi folosita la prepararea supelor, a tocanitelor, a garniturilor sau a salatelor, fiind benefica datorita faptului ca reduce riscul bolilor cardiovasculare, a artritei si a diabetului de tip 2.

10. Untul de arahide reprezinta o buna sursa de proteine, de grasimi monosaturate si de fibre, fiind bogat in vitamine ( E, B3, B6), magneziu, fier, zinc si acid folic. Acest aliment poate fi cumparat sau preparat acasa si poate fi consumat intins pe paine prajita, in diferite preparate culinate, in dulciuri si in smoothie-uri. Consumul moderat de unt de arahide reduce colesterolul nociv si previne aparitia diabetului de tip 2, intarind masa musculara si ajutand la tinerea sub control a greutatii corporale.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Proteinele sunt esentiale pentru sanatatea organismului. Intr-o societate in care dietele sunt la mare cautare, consumul insuficient...
Daca suferiti de afectiuni ale rinichilor sau ficatului, trebuie sa consumati mai putine proteine pentru ca nitrogenul...
Adesea scaderea in greutate atrage dupa sine o serie de efecte secundare, printre care se numara si...