10 surse naturale de vitamina C

10 surse naturale de vitamina C

Vitamina C sau acidul ascorbic este o vitamina solubila in apa, importanta pentru cresterea si dezvoltarea normala a organismului si pentru pastrarea sanatatii acestuia.

In calitate de antioxidant, principala functie a vitaminei C este intarirea sistemului imunitar, aceasta fiind necesara pentru cresterea si regenerarea celulelor si a tesuturilor, pentru intarirea oaselor si a dintilor si pentru producerea de colagen. Totodata, vitamina C ajuta la prevenirea bolilor cardiace, hipertensiunii, a racelilor comune, a osteoartritei si a astmului.

Simptomele lipsei de vitamina C din organism includ: pierderea elasticitatii pielii, probleme gingivale, oboseala acuta, tendinta ridicata de a forma usor vanatai si de a sangera, inflamarea incheieturilor, caderea parului si sangerari nazale.

Iata 10 surse naturale de vitamina C:

1. Papaya contine 62 de mg de vitamina C per 100 de grame, adica 75% din doza zilnica recomandata. Cunoscut si sub numele de „hrana ingerilor”, acest fruct previne bolile de inima, imbunatateste digestia, protejeaza vederea, ajuta la tratarea artritei, imbunatateste sanatatea tenului, hraneste parul, intareste sistemul imunitar, ajuta la scaderea in greitate, previne cancerul si reduce semnele premature de imbatranire. Consumati papaya ca atare, in salate sau sub forma de suc natural. Acest fruct trebuie evitat de catre persoanele insarcinate si de catre cele alergice la latex sau papaina.

2. Gogosarii rosii contin 80.4 mg de vitamina C per 100 de grame, adica 97% din doza zilnica recomandata. Consumate in mod regulat, aceste legume descresc anxietatea, reduc balonarea, previn hipertensiunea, imbunatatescvederea si accelereaza metabolismul. Consumati gogosari in salate, supe sau tocanite de legume.

3. Broccoli contine 89.2 mg de vitamina C per 100 de grame, adica 107% din doza zilnica recomandata. Aceasta leguma reduce riscul aparitiei cancerului, ajuta la detoxifierea organismul si la scaderea in greutate, imbunatateste sanatatea inimii, regleaza tensiunea arteriala, sporeste puterea de concentrare, intareste vederea si previne semnele premature de imbatranire. Consumati cel putin 300 de grame de brocoli de 2-3 ori pe saptamana, ca atare, in salate, in tocanite de legume sau in supe.

4. Kiwi contine 92.7 mg de vitamina C per 100 de grame, adica 112% din doza zilnica recomandata. Consumat in mod regulat, acest fruct ajuta la intarirea sistemului imunitar, combate stresul, pastreaza pielea sanatoasa, ajuta la scaderea in greutate, scade tensiunea arteriala si elimina toxinele din organism. Consumati zilnic cate un kiwi de marime medie ca atare, in salate, cu iaurt, sub forma de suc natural sau in tarte cu fructe. Acest fruct trebuie evitat de persoanele alergice la actinida.

5. Capsunele contin 58.8 mg de vitamina C per 100 de grame, adica 71% din doza zilnica recomandata. Consumate in mod regulat aceste fructe imbunatatesc sanatatea pielii, protejeaza sanatatea creierului, ajuta la scaderea in greutate, ajuta la albirea dintilor, reduc colesterolul, lupta impotriva cancerului si previn aparitia bolilor Alzheimer si Parkinson. Consumati zilnic un pumn de capsune ca atare, in smoothie-uri, in milk-shake-uri, in salate, cu inghetata sau ca ingredient in diferite prajituri.

6. Portocalele contin 53.2 mg de vitamina C per 100 de grame, adica 64 % din doza zilnica recomandata. Aceste fructe intaresc sistemul imunitar, previn bolile de piele, scad nivelul colesterolului, previn bolile cardiace, intaresc oasele, previn cancerul si imbunatatesc vederea. Consumati zilnic una sau 2 portocale organice, ca atare sau sub forma de suc proaspat stors. Evitati consumul excesiv de suc de portocale, deoarece va poate ataca smaltul dintilor, datorita continutului ridicat de zahar si acid citric. Alte citrice cu continut ridicat de vitamina C sunt lamaile si grapefruitul.

7. Varza de Bruxelles contine 85 mg de vitamina C per 100 de grame, adica 102 % din doza zilnica recomandata. Intoducand acestea leguma in alimentatia zilnica, puteti reduce riscul aparitiei obezitatii, a diabetului sau a bolilor cardiace si puteti imbunatati sanatatea oaselor, vederea si nivelul de energie din organism. Consumati 300 de grame de varza de Bruxelles, de 2-3 ori pe saptamana, avand grija sa nu o fierbeti prea mult, deoarece poate deveni amaruie. Persoanele care iau anticoagulante trebuie sa evite aceasta leguma, deoarece este bogata in vitamina K.

8. Ananasul contine 47.8 mg de vitamina C per 100 de grame, adica 58 % din doza zilnica recomandata. Acest fruct elimina probleme de digestie, intareste sistemul imunitar, ajuta la scaderea in greutate, lupta impotriva infectiilor, ajuta la sanatatea cavitatii bucale, imbunatateste vederea, intareste oasele si pastreaza pielea sanatoasa. Consumati zilnic cate 200 de grame de ananas, ca atare, in salate, copt pe gril, in tocanite, in sosuri, pe pizza sau sub forma de suc natural.

9. Varza Kale contine 41 mg de vitamina C per 100 de grame, adica 41 % din doza zilnica recomandata. Aceasta leguma reduce riscul aparitiei mai multor forme de cancer, lupta impotriva infectiilor, imbunatateste vederea, ajuta la detoxifierea organismului, previne bolile cardiace, tine sub control diabetul si trateaza anemia. Consumati 400 de grame de varza Kale de 4-5 ori pe saptamana, gatita la abur sau calita rapid in tigaie, pentru a nu-si pierde nutrientii.

10. Conopida contine 48.2 mg de vitamina C per 100 de grame, adica 58 % din doza zilnica recomandata. Aceasta leguma previne bolile cardiovasculare si cerebrovasculare, lupta impotriva cancerului, imbunateste functiile cerebrale si ajuta la detoxifierea organismului. Consumati 100 de grame de conopida de 2-3 ori pe saptamana, ca atare sau gatita in diferite feluri: coapta, fiarta, prajita, sub forma de piure, la abur, etc.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Coronavirusul se extinde pe zi ce trece, iar odata cu el si sentimentul de panica! Apar informatii...
Deficienta de vitamina este mult mai prezenta la inceput de primavara. Fara necesarul de vitamine, ne simtim...
Citeste prospectul medicamentului Xotiv C si afla pentru ce este indicat si cum se administreaza. Indicatii: In...