Fisticul consumat in stare cruda contine acizi grasi esentiali (Omega 3)vitamina E, zinc, magneziu, luteina si fibre. Potrivit cercetatorilor, consumul de fistic ne fereste de o serie de boli si imbunatateste starea generala a organismului.
Iata 5 beneficii ale consumului de fistic de care nu stiai
Vitamina E din fistic ne fereste de cancer. Fisticul este o sursa bogata de vitamina E. Gama-tocoferolul (sursa de vitamina E) din fistic reduce riscul de cancer pulmonar. Aceasta substanta poate fi luata din fistic, dar si din alte alimente cum sunt alunele, nucile pecan, miezul de nuca, boabele de soia si uleiul de porumb.
"Fisticul este unul dintre acele alimente bune pentru sanatatea noastra, iar 60 grame de fistic consumat zilnic poate sa reduca riscul de cancer pulmonar fara sa-si puna amprenta asupra greutatii corporale", afirma cercetatorii din cadrul Departamentului de Epidemiologie de la Universitatea Texas.
Scade nivelul de colesterol si mentine inima sanatoasa
Cercetarile anterioare au confirmat faptul ca fisticul este benefic pentru inima, prin scaderea nivelului de colesterol "rau" si asigurarea unui aport optim de antioxidanti, elemente nutritive esentiale care ne protejeaza sanatatea. Consumat in combinatie cu un regim alimentar echilibrat, fisticul reduce riscul de boala cardiovasculara.
Alunga stresul
Datorita substantelor continute si in special magneziu, fisticul alunga efectele nefaste ale stresului. Consuma in fiecare zi un pumn de fistic in stare cruda si vei reduce efectele stresului asupra tensiunii arteriale. "In urma unui studiu care s-a intins pe o perioada de 10 ani, barbatii care au prezentat o reactie la nivelui inimii in urma unui factor sresor sunt mult mai expusi riscului de a face hipertensiune arteriala la un moment dat in viata. In general, reactiile puternice la factorii stresori sunt partial genetice, insa ele pot fi controlate prin regim alimentar si un program de exercitii fizice. Astfel, schimbarea stilului de viata poate determina o scadere in intensitate a reactiilor biologice cauzate de un stimul stresor", precizeaza Dr. Sheila G. West, profesor asociat de biologie comportamentala.
Imbunatateste tranzitul intestinal
Nu este foarte greu sa il introduci in planul tau zilnic de meniu, el fiind o alegere excelenta pentru o gustare dimineata devreme sau seara inainte de culcare. Specialistii sustin ca are un rol important in controlarea apetitului alimentar, datorita continutului ridicat in fibre. Practic, fisticul este unul dintre alimentele bogate in fibre: 3 g de fibre in 28 de g de fistic, ceea ce inseamna aproximativ 12% din necesarul zilnic recomandat. Ca sa ne dam seama de cantitatea insemnata de fibre care au capacitatea de a imbunatati tranzitul intestinal, fisticul contine de doua ori mai multe fibre decat nucile consumate in aceeasi cantitate si aproximativ acelasi continut de fibre care se gasesc intr-o portie de fulgi de ovaz.
Protejeaza vederea
Fisticul contine luteina si zeaxantina, doi antioxidanti care protejeaza vederea si reduc riscul de a dezvolta degenerescenta maculara, principala cauza care conduce la slabirea vederii, iar in final la orbire.
Vrei sa te bucuri de efectele pozitive datorate consumului de fistic? Atunci incearca sa consumi periodic acest aliment miraculos in stare cruda pentru a beneficia de proprietatile sale miraculoase, dar si de gustul lui bun. Fisticul nu doar ca ne protejeaza organismul de boli, dar consumat crud ca atare sau adaugat in salate este foarte satios. Ce-i drept, are un pret cam piperat, dar pus in balanta cu beneficiile pe care le produce in organism, fisticul merita toti banii!