Folosit inca din Evul Mediu, piperul face parte din familia de plante tropicale numita Piperaceae alaturi de alte aproximativ 1400 de specii.
Proprietatile si beneficiile piperului:
Piperul valorifica savoarea mancarurilor pe baza de carne, paste si legume. Piperul este folosit de mii de ani in bucatarie. Daca acum cateva milenii era utilizat pentru a diminua mirosul si gustul la carnea veche, astazi piperul imbogateste aroma la mancarurile care au grasime naturala. Fie ca il combini cu peste sau il asezonezi cu diferite fripturi, orice sos cu unt, ulei sau smantana devine mai gustos daca adaugi in preparat piper boabe sau piper macinat. Tot piperul aromatizeaza gustul cartofilor copti, al pastelor sau al pizzei.
Piperul stimuleaza apetitul. Piperul stimuleaza apetitul datorita gustului sau puternic si este folosit in toate bucatariile lumii, de la cea autohtona, pana la cea mexicana si chinezeasca.
Piperul calmeaza tusea iritativa si uscata. Folosind doua varfuri de cutit de piper amestecate cu patru lingurite de miere si cu putina zeama de lamaie te poti vindeca de tuse.
Pastrarea piperului. In bucataria internationala, piperul este supranumit Regele Condimentelor. Piperul este cel de-al treilea cel mai utilizat ingredient in retete care poate fi depozitat multi ani fara sa isi piarda aroma daca boabele de piper se pastreaza intregi.
Vindeca o multime de boli, de la astenie si pana la pietre de rinichi. De asemenea, s-a ajuns la concluzia ca piperul absoarbe tumorile maligne.
Amelioreaza sensibilitatea la frig. Sensibilitatea la frig se poate ameliora daca timp de o saptamana consumi 2-3 varfuri de cutit de piper negru macinat si tot in acest timp eviti hrana rece.