Acest compus este responsabil de gustul picant al ardeiului si ,conform unui studiu stiintific, capsaicina arde caloriile si asigura pierderea kilogramelor in plus, reducand pofta de mancare.
Acelasi component care da iuteala ardeiului a fost testat de oamenii de stiinta pe cobai, o specie de soareci cu predispozitie la tumori gastrointestinale. Substanta administrata a declansat un receptor de durere in interiorul celulelor din intestine, declansand astfel o reactie ce reduce riscul de a face tumori colorectale.
Potrivit ultimelor studii stiintifice, capsaicina ar putea fi folosita in viitor pentru prevenirea cancerului intestinal.
Administrata soarecilor, capsaicina s-a dovedit benefica in cresterea duratei de viata a acestora cu peste 30%. In combinatie ce celecoxib, capsaicina are un efect antiinflamator de durata, mai ales in anumite forme de artrita.
Datorita efectelor miraculoase recent descoperite de oamenii de stiinta, capsaicina din ardeiul iute ar putea fi recomandata de medici in dieta celor care au un risc crescut sa dezvolta cancer intestinal pentru
a inhiba cresterea tumorilor.
Totodata, ardeiul iute este benefic in preventia si tratamentul cancerului gastric, precum si a cancerului de prostata.