Un ficat sanatos regleaza compozitia sangelui, eliminand toxinele si tranformand nutrientii absorbiti de intestine, in timpul digestiei, folositori pentru organism.
O dieta nesanatoasa si un stil de viata necorespunzator pot incarca sau suprasolicita ficatul, acesta nemaiputand procesa toxinele si grasimile in mod eficient. Acest lucru poate duce la obezitate, boli cardiovasculare, oboseala cronica, dureri de cap, probleme digestive, alergii si alte probleme de sanatate.
Iata 10 superalimente benefice in curatarea, intinerirea si detoxifierea ficatul:
1. Usturoiul curata ficatul si activeaza enzimele care ajuta la eliminarea toxinelor, reducand nivelul colesterolului si al trigliceridelor, ce incarca si incetinesc functii lehepatice. Este indicat sa consumati zilnic 2-3 catei de usturoi proaspat si nu procesat sau sub forma de pudra.
2. Grapefruitul constituie o sursa importanta de vitamina C, pectina si altioxidanti benefice in procesul natural de curatare a ficatului. Beti un pahar mic de suc de grapefruit, proaspat stors sau consumati fructul integral. Atentie, daca urmati un tratament este indicat sa cereti sfatul medicului inainte de a consuma grapefruit, deoarece poate interactiona cu anumite medicamente.
3. Sfecla rosie este o leguma care purifica in sangele, detoxifica ficatul si contribuie la buna functionare a acestuia, datorita continutului ridicat de betacaroten, ce stimuleaza si imbunatateste functiile ficatului. In plus, sfecla purifica in mod natural sangele.
4. Lamaia curata ficatul, datorita continutului de antioxidanti benefici. Totodata, continutul ridicat de vitamina C din acest fruct ajuta ficatul sa produca mai multe enzime, ce imbunatatesc digestia. Adaugati zeama unei lamai intr-un borcan cu apa si consumati acest amestec la intervale regulate, cu putina miere.
5. Consumat zilnic, ceaiul verde ajuta organismul sa elimine toxinele si grasimile nocive, crescand nivelul de hidratare si ajutand la prevenirea bolilor hepatice si a cancerului la ficat. Consumati 2-3 cani de ceai verde pe zi, indulcit cu miere, dupa gust. Evitati, insa, consumul excesiv, deoarece acesta poate cauza reactii adverse la nivelul ficatului si a altor organe.
6. Avocado contine chimicale benefice in tratarea bolilor de ficat, ce ajuta la eliminarea toxinelor daunatoare si restabilirea bunei functionari a acestui organ. Grasimile monosaturate din avocado lupta impotriva colesterolului nociv si ajuta ficatul sa produca colesterol benefic. In plus, avocado contine multe minerale, vitamine si nutrienti, care contribuie la sanatatea generala a ficatului. Consumati 1 avocado pe saptamana, timp de cateva luni, pentru a trata ficatul.
7. Tumericul este un aliment eficient in detoxifierea ficatului, care imbunatateste abilitatea corpului de a digera grasimile. Amestecati un sfert de lingurita de praf de turmeric cu un pahar de apa si fierbeti amestecul. Consumati aceasta bautura de 2 ori pe zi, timp de cateva sapatamani. De asemenea, mai puteti adauga acest condiment in mancaruri.
8. Un mar pe zi este secretul unui ficat sanatos, datorita continutului de pectina, o fibra solubila ce ajuta la eliminarea toxinelor din tractul digestiv si a colesterolului din sange, prevenind, totodata, suprasolicitarea ficatului. Toate soiurile de mere sunt indicate in acest sens, insa ar fi bine sa consumati din cele organice. Mancati un mar sau beti un pahar de suc de mere proaspat stors in fiecare zi.
9. Nucile au un continut ridicat de aminoacizi, care elimina amoniacul din ficat, detoxificandu-l. Consumati zilnic un pumn de nuci sau adaugati-le in salate, supe, prajituri sau in garnituri.
10. Brocoli ajuta la detoxifierea ficatului, datorita continutului ridicat de glucide, ce elimina substantele cancerigene si alte toxine ce pot dauna organismului. Consumati o cana de brocoli de 3 ori pe saptamana, pentru a va mentine ficatul sanatos.