Cum sa alegi uleiul de masline

Cum sa alegi uleiul de masline

Uleiul de masline este considerat, pe buna dreptate, cel mai sanatos ulei alimentar. Are beneficii mai multe decat orice alt  produs din aceasta zona, de la clasicul ulei de floarea-soarelui pana la uleiul de rapita! Stim, insa, cum sa alegem un ulei de masline calitativ? Pentru ca da: nu orice sticla pe care scrie ulei de masline contine un produs de calitate!

Cum sa alegi uleiul de masline:

- virgin / extravirgin. Aceste doua tipuri sunt cele mai sanatoase, dar si cele mai scumpe. Contino multime de grasimi mononesaturate , polifenoli si antioxidanti puternici! Aceste doua tipuri de ulei sunt facute din masline strivite, apoi presate pentru a se obtine uleiul;

- timpul de prelucrare. Cu cat maslina culeasa este mai repede transformata in ulei cu atat respectivul ulei e mai sanatos! Uleiurile de foarte buna calitate sunt preparate la nici 24 ore de la recoltarea maslinelor. Acestea au cel mai mare continut de acizi grasi liberi. De asemenea, trebui sa stii ca uleiurile extra-virgine au mai multi polifenoli decat cele virgine.

- filtrat / nefiltrat. Uleiul nefiltrat nu rezista la fel de bine si de mult precum cel filtrat, deoarece contine particule de masline care se perimeaza mai repede. E insa mai sanatos! Uleiurile nefiltrate sunt virgine si extra-virgine. Tine minte: cu cat termenul de valabilitate e mai mic, cua tat uleiul e mai sanatos!

- ulei pur. Este varianta cea mai putin sanatoasa, deoarece espre procesata pentru a se elimina aromele. Asta nu inseamna ca in acest caz nu raman suficiente grasimi mononesaturate, foarte sanatoase. Diferenta? Grasimile au fost deposedate de polifenoli.

- light / extra-light. Vorbim despre variante rafinate ce au o aroma usoara. Calitatea de light nu se refera la continutul caloric.A ceste uleiuri sunt rafinate la rece.

- calitatea si culoarea ambalajului. Alege uleiul de masline ambalat in sticle inchise la culoare. Acestea au rolul de a proteja produsul de lumina. In bataia soarelui, uleiul de masline devine ranced si pierde din proprietati,

- marimea ambalajului. E de preferat sa cumperi ulei la sticle mici, deoarece vei consuma un ulei nealterat. Prin deschiderea repetata a sticlei vei favoriza un contact indelungat cu aerul, ceea ce inseamna alterarea polifenolilor si gustul.

Citeste si: Cum sa folosesti uleiul de masline pentru fata?

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Ai unghiile moi, fragile? Se exfoliaza si se rup cu usurinta? Nu dispera! Ai o solutie ieftina...
Rosiile deshidratate in ulei de masline sunt foarte gustoase si bogate in calorii, proteine si fibre. In...
Produsele de curatare din comert nu sunt intotdeauna cea mai buna solutie pentru mentinerea curateniei in bucatarie!...