Faci prajituri cu coaja de portocala sau de lamaie? Renunta! Iata de ce

Faci prajituri cu coaja de portocala sau de lamaie? Renunta! Iata de ce

Multe gospodine din Romania obisnuiesc sa rada coaja de portocala sau de lamaie pentru a o folosi la prajituri. E drept castiga la capitolul aroma, insa nu si la capitolul sanatate. S-a dovedit ca in coaja citricelor se regasesc substante toxice! Si nu, nu vorbim despre un fenomen natural.

Portocalele, lamaile, mandarinele si celelalte citrice strabat drum lung pana sa junga pe tarabe. E nevoie de timp, asadar, iar fructele s-ar putea strica, in tot acest interval...Pentru a evita alterarea, cei care le transporta injecteaza fructele cu anumite substante. Din fericire, aceste substante nu afecteaza fructul. In schimb, otravesc coaja fructului. Un grup de cercet─âtori de la Universitatea din Wageningen – Olanda, in colaborare cu profesori din cadrul Universitatii Dunarea de Jos – Galati au descoperit care sunt substantele periculoase din coaja citricelor:

1. E 230 Difenilfenol - conservant artificial. Vorbim despre un pesticid care nu permite dezvoltarea mucegaiurilor pe coaja fructelor. Doza maxima admisa prin lege este de 0,1 mg/kg corp. In concentratii mari, aceasta substanta poateprovoca sangerari interne.

2.  E 231 Ortofenilfenol - conservant de suprafata ce poate produce alergii la contactul cu pielea, mai ales in cazul copiilor. Legea permite o doza maxima de 0,2 mg/kg corp.

3. E 233 Tiabendazol este un fungicid folosit pentru suprafata fructelor. Doza maxima admisa prin lege este de 0,1 mg/kg corp. Un consum peste limita poate produce sangerari interne, intoxicatii sau alergii.

Important: Substantele de mai sus nu reprezinta un pericol decat daca sunt inghitite.

Nu uita sa speli fructele inainte de a le decoji!

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Lamaile nu reprezinta doar fructe citrice excelente pentru o limonada racoritoare, asa cum multi au tentatia sa...
O bautura calda ideala pentru sezonul rece este punciul din ceai amestecat cu zahar, citrice si alcool. ...
Simti nevoia sa mananci ceva usor, gustos, sanatos si care se prepara in doar cateva minute? Iata...