Cum sa alegi un vin de calitate. Eticheta e foarte importanta

Cum sa alegi un vin de calitate. Eticheta e foarte importanta

Alegerea unui vin bun pare la indemna oricui, dar nu e chiar asa. multi se lasa pacaliti de brand, de culoare sau la taria vinului. Eticheta ascunde, insa, alte lucruri foarte importante pentru a determina calitatea unui vin.

Cum sa alegi un vin de calitate. Invata sa citesti eticheta. Aceasta trebuie sa contina numele producatorului, al imbuteliatorului sau al importatorului, marca comerciala, soiul, anul de recolta, categoria de calitate, indicatia geografica, modul de vinificatie si taria alcoolica.

- unica aromatizare acceptata este cea datorata contactului vinului cu lemnul de stejar al butoaielor in care se pastreaza.

- treapta de calitate. Din punctul de vedere al calitatii, vinurile sunt: de masa, cu indicatie geografica (I.G.) si cu denumire de origine controlata (D.O.C.).

- vinurile D.O.C. reprezinta cea mai inalta categorie de calitate. Producerea acestor vinuri se face in areale restranse si dupa reguli clare.

- acordarea treptei de calitate este influentata de mai multi factori: continutul in zaharuri, proportia de boabe stafidite, atacul putregaiului nobil .

- in functie de stadiul de maturare a strugurilor si de caracteristicile lor calitative la cules, vinurile se clasifica dupa cum urmeaza: DOC - CMD - vin cu denumire de origine controlata din struguri culesi la maturitate deplina; DOC - CT - vin cu denumire de origine controlata din struguri culesi tarziu; DOC - CIB - vin cu denumire de origine controlata din struguri culesi la innobilarea boabelor. De asemenea, mai exista clasificarea< vinuri de masa, vinuri de calitate superioara(VS).

Pagina 1/2

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Sarbatorile de iarna au trecut, vremea rece se mentine! Asa ca vinul fiert ramane o optiune pentru...
Romanii sunt mari amatori de must! Si bine fac, deoarece aceasta licoare dulce si aromata are o...
Mancarea estivala presupune o alimentatie mai usoara, care sa includa si o multitudine de preparate pe baza...