Cum sa alegi un vin de calitate. Invata sa citesti eticheta. Aceasta trebuie sa contina numele producatorului, al imbuteliatorului sau al importatorului, marca comerciala, soiul, anul de recolta, categoria de calitate, indicatia geografica, modul de vinificatie si taria alcoolica.
- unica aromatizare acceptata este cea datorata contactului vinului cu lemnul de stejar al butoaielor in care se pastreaza.
- treapta de calitate. Din punctul de vedere al calitatii, vinurile sunt: de masa, cu indicatie geografica (I.G.) si cu denumire de origine controlata (D.O.C.).
- vinurile D.O.C. reprezinta cea mai inalta categorie de calitate. Producerea acestor vinuri se face in areale restranse si dupa reguli clare.
- acordarea treptei de calitate este influentata de mai multi factori: continutul in zaharuri, proportia de boabe stafidite, atacul putregaiului nobil .
- in functie de stadiul de maturare a strugurilor si de caracteristicile lor calitative la cules, vinurile se clasifica dupa cum urmeaza: DOC - CMD - vin cu denumire de origine controlata din struguri culesi la maturitate deplina; DOC - CT - vin cu denumire de origine controlata din struguri culesi tarziu; DOC - CIB - vin cu denumire de origine controlata din struguri culesi la innobilarea boabelor. De asemenea, mai exista clasificarea< vinuri de masa, vinuri de calitate superioara(VS).
- soiul este un alt element ce poate fi gasit pe eticheta. Pentru VS care se valorifica prin indicarea regiunii de provenienta, denumirea soiului sau a soiurilor este facultativa, iar atunci cand vinul se comercializeaza sub denumirea unui soi, acesta trebuie sa provina in proportie de cel putin 85% din soiul indicat.
- taria - vinurile din comert pot fi de masa, cu taria alcoolica de 8,5-9,5 vol.% si vin de calitate superioara, cu taria alcoolica peste 10 vol. %.
- culoarea - eticheta ne indica acest aspect, daca sticla este opaca.
- continutul de zahar rezidual - in functie de acest criteriu vinurile se clasifica in: seci (cu cel mult 4 g/l zahar rezidual), demiseci (cu 4,1-12 gl zahar rezidual), demidulci (cu 12,1-50 g/l zahpr rezidual), dulci (cu peste 50 g/l zahar rezidual).