Cum tratezi un papagal bolnav?

Cum tratezi un papagal bolnav?

Papagalii, sunt creaturi vii, dar multi oameni recunoasc cu greu faptul ca au nevoie, de asemenea, de ingrijire adecvata si ca se imbolnavesc la fel ca orice alta fiinta vie.

Papagalii, precum si alte pasari, sunt creaturi foarte fragile. O boala simpla le poate agrava rapid si poate progresa cu usurinta intr-o conditie fatala, ireversibila. Prin urmare, atunci cand observi ca papagalul da semne ca este bolnav, cel mai bun curs de actiune este sa-l duci repede la medicul veterinar.

Cu toate acestea, exista momente cand un medic veterinar nu este disponibil sau accesibil. In cazuri ca acestea, trebuie sa fi in stare sa ai grija de papagalul bolnav, pana cand poti sa il duci la veterinar. Iata cateva idei cu privire la modul prin care poti trata papagalul bolnav.

- Izolarea. Acesta este primul lucru pe care trebuie sa il faci. Trebuie sa tii papagalul departe de ceilalti papagali sau alte pasari, astfel incat tot ceea ce cauzeaza boala papagalului tau sa nu se raspandeasca la alte pasari.

- Caldura. Temperatura rece va agrava boala pasarii. Trebuie sa tii papagalul la caldura si confortabil. Pune-i cusca departe de curent. De asemenea, poti incerca, sa luminezi usor cusca, dar nu direct catre papagal. Asigura-te ca lumina nu va lovi unele zone din cusca, astfel incat papagalul poate sta acolo in cazul in care lumina devine prea calda.

- Spital improvizat. In cazul in care papagalul este prea slab pentru a sta, poti sa-l transferi intr-un container spital improvizat. Un container ideal ar fi un acvariu de sticla. Pune niste carpe curate pe fundul acvariului si pune putina hrana de pasari si apa in acvariu. Poti pune, de asemenea, un bat de sine statator inauntru, astfel incat papagal poate sta pe el cand vrea. Pastreaza acvariul cald prin lumina ce bate pe el, dar pastrati lumina sa bata  doar pe o singura parte.

- Nutritie adecvata. Papagal poate sa devina usor mai slab in cazul in care este lipsit de o nutritie adecvata si de apa. Daca ai un papagal care trebuie hranit din mana, poti incerca sa ii dai cateva picaturi de bautura pentru sportivi. Foloseste o lingurita sau o pipeta. Electrolitii din bautura pentru sportivi il va ajuta pe papagal sa isi sustina energia. Daca hranesti papagalul cu o formula preparata, poti s-o amesteci cu bautura pentru sportivi, astfel incat papagalul va fi capabil sa se rehidrateze si sa manance alimente in acelasi timp. Asigura-te ca apa curata este intotdeauna disponibila langa papagal.

- Sangerare. Verifica papagalul pentru orice sangerare. In cazul in care sangereaza, trebuie sa acorzi primul ajutor pentru a opri sangerarea inainte de a-l putea duce la veterinar. Poti aplica pudra styptic pe hemoragie pentru a preveni sangerarea in continuare. De asemenea, poti incerca, sa pui un varf de cutit de faina pe partea cu sangerarea pentru a ajuta la a coagula sangele si pentru a evita sangerarea mai departe.

Este foarte important sa duci papagalul bolnav la un veterinar, cu prima ocazie. Dar, daca ai nevoie si intarzii pentru un motiv sau altul, urmeaza sfaturile pentru a pastra papagalul comod si confortabil in timp ce astepti medicul.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Cacadu/kakadu este numele mai multor specii de papagali originari din Australia, ins Noua Guinee, Arh Moluce. Aceste...
Papagalul Quaker sau calugar, asa cum mai e cunoscut, este o pasare amuzanta si inteligenta, care poate...
Papagalii sunt vorbareti naturali. Afla cum ii inveti sa vorbeasca! Ei aleg cu usurinta cuvinte, spre deliciul...