Cum sa faci rechin la gratar

Cum sa faci rechin la gratar

Rechinul este o delicatesa in multe zone ale lumii. Se gateste in multe moduri(fript, prajit, ceviche etc). Foarte important de stiut este faptul ca rechinul trebuie bine curatat si tinut in lapte cateva ore inainte de a fi preparat. Azi ne vom opri asupra unei retete simple de rechin la gratar.

Rechin la gratar. Ingrediente pentru doua portii:

- 450 grame de rechin(rondele);

- 120 mililitri de suc de portocale(de preferat facut in casa);

- 30 mililitri de sos de soia;

- 15 mililitri de suc de lamaie(de preferat facut in casa);

- un catel de usturoi maruntit;

- un sfert de lingurita (0,57 grame) de piper;

- 15 mililitri de ulei de masline

Rechin la gratar. Mod de preparare:

- cumpara carne de cea mai buna calitate. Carnea de rechin tinde sa se altereze rapid, mai ales daca nu e manipulata corespunzator. Alege rechin cu carne umeda, semitransparenta. Nu cumpara decat din piete de peste cunoscute si din hipermarketuri!

- inmoaie carnea in lapte timp de 4 ore. Pune rechinul intr0-un vas incapator si scufunda-l in lapte. Introdu vasul la frigider si lasa-l 4 ore. Acest proces va elimina mirosul specific al rechinului( de amoniac) si aroma de vanat specifica adesea capturilor proaspete. In cazul in care cumperi rechinul dintr-o sursa de calitate, e foarte posibil ca acesta sa fi fost deja tratat. Daca rechinul abia a fost prins, trebuie inmuiat in lapte imediat dupa ce este curatat, altfel carnea poate deveni necomestabila. Poti folosi orice tip de lapte;

- elimina pielea si carnea inchisa la culoare. Carnea mai inchisa la culoare se afla in zonele din jurul pielii, acolo unde se afla multe vase de sange. Aceasta carne are un gust puternic, neplacut. Cele mai multe retete nu necesita piele de rechin, asa ca o poti indeparta inainte sau dupa gatire;

- taie pestele astfel incat sa obtii fripturi de 2,5 - 5,1 cm grosime. Taie rechinul pe orizontala cu un cutit ascutit pentru a-l imparti in bucati mai mici. Evita sa faci bucati prea groase sau prea subtiri. Carnea de rechin este slaba, asa ca se poate usca cu usurinta cand o gatesti;

- fa marinada. Ai o multime de optiuni pentru a adauga aroma rechinului la gratar. Pentru o marinada simpla, dar aromata, combina suc de portocale cu  sos de soia si cu suc de lamaie. Apoi adauga catelul de usturoi maruntit, piperul si uleiul de masline(toate ingredientele, conform retetei de mai sus);

- da rechinul prin marinada pusa intr-un castron suficient de mare. Poti folosi, ca alternativa, o punga cu fermoar;

- alte optiuni de condimentare ar fi: boia de ardei, ghimbir, fulgi de ardei rosu, usturoi pudra;

- daca doresti o friptura mai simpla, freaca putin carnea cu ulei de masline, apoi presar-o cu sare si piper;

- introdu rechinul dat prin marinada la frigider pentru cel putin o jumatate de ora;

- preincalzeste gratarul uns cu ulei la temperatura de circa 177 grade Celsius. Verifica temperatura astfel: tine o palma la circa 10 cm deasupra gratarului. Daca temperatua e corecta, nu vei putea tine mana in aceasta pozitie mai mult de 3-4 secunde. Ai grija! O temperatura prea mare poate usca sau chiar arde carnea de rechin!

- prajeste rechinul timp de 5- 6 minute pe fiecare parte. Nu misca deloc carnea pana cand o intorci. Foloseste un cleste de gratar. Carnea de rechin gatita devine alba;

- durata de gatit difera de grosimea fripturii, dar si de gratarul folosit. In general, o friptura cu grosimea de 2,5 cm dureaza cam 5 minute pe fiecare parte;

- pastreaza carnea de rchin ramasa la frigider, dar nu mai mult de 4 zile. Pune carnea in pungi cu fermoar si tine-le la rece. Arunca orice fel de carne care devine lipicioasa sau ranceda;

- poti pastra carnea de rechin si la congelator in jur de 3 luni.

Citeste si: Cum sa faci somon marinat

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Rechinul este o delicatesa in multe zone ale lumii. Se gateste in multe moduri(fript, prajit, ceviche etc)....
Rechinii agresivi nu traiesc in Marea Neagra, deci nu reprezinta un pericol pe teritoriul tarii noastre! Cu...
Speram ca nu vei intalni niciodata un leu infometat, un rinocer nervos sau un crocodil in timp...
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare