Cum sa tratezi mastita la capre

Cum sa tratezi mastita la capre

Mastita este o inflamatie a ugerelor, cauzata, in general, de o igiena deficitara sau de traumatisme ale pielii caprei. Afectiunea poate fi cauzata de retinerea laptelui in uger(din caza nerespectarii tehnicii de muls), infectii virale, bacteriene sau fungice. Infectiile de natura bacteriana par sa fie cele mai raspandite.

Cum sa tratezi mastita la capre. Pasi:

1. Izoleaza caprele bolnave. O capra cu mastita trebuie scoasa cat mai repede din efectiv. Unii crescatori aleg chiar solutia cea mai dura, dar sigura: sacrifica exemplarele bolnave. In cazul in care caprele cu mastita stau printre cele sanatoase, se poate declansa un focar.

2. Redu lactatia prin alimentatie. Trebuie sa induci o perioada de non-lactatie, astfel incat infectia sa poata fi tratata si tesutul mamar sa se regenereze. Reduce treptat nivelul energetic din dieta caprei, inlocuindu-l cu o dieta bogata in fibre. Organismul va primi nutrienti mai putini si astfel si productia de lapte va incetini. Elimina cerealele din alimentatia caprei, inlocuind-o cu lucerna si fan. Caprele cu productie mare pot avea nevoie de o dieta si mai putin calorica, cum ar fi cea bazata pe paie si apa, desi fanul este de obicei eficient. Nu limita cantitatea de hrana sau de apa! O astfel de scadere va determina capra bolnava sa caute alte surse de hrana, ceea ce poate duce la consumul de plante toxice sau la lupta pentru resurse.

3. Dezinfecteaza mameloanele. Mameloanele caprei trebuie curatate cu un antiseptic pentru a ucide orice agenti patogeni externi care traiesc pe uger. Se recomanda un produs care contine fie iod, fie clorhexidina. Daca folosesti clorhexidina, alege un produs cu o concentratie de 2%. Aplica antisepticul de doua ori la intervale de 24 ore pentru o eficacitate maxima. Trebuie sa torni solutia int-run recipient potrivit si sa scufunzi mameloanele in substanta.

4. Ideintifica agentul patogen care cauzeaza mastita. Medicul veterinar va efectua teste pe laptele si sangele de capra pentru a identifica agentul patogen specific care cauzeaza infectia. Astfel va fi determinata medicatia. Iata care sunt agentii patogeni care pot afecta sanatatea unei capre:

- stafilococii coagulazo-negativi . Sunt frecvent asociati cu declansarea mastitei la capre;

- staphylococcus aureus. Aceste infectii sunt destul de rare, dar atunci cand apar, tind sa fie persistente si nu raspund bine la tratament;

- streptococcus agalactiae. Infectiile cu acest streptoco sunt si mai putin frecvente, fiind considerate, in general, mai putin declansatoare de mastita la capra;

- micoplasma. Aceste bacterii pot cauza probleme de sanatate severe la capre, cum ar fi septicemia, poliartrita, pneumonia sau encefalita.

5. Administreaza tratamentul medicamentos. In functie de rezultatele unui test de lapte/sange, medicul veterinar va recomanda o reteta pentru tratarea mastitei. Antibioticele sunt, de obicei, prescrise, dar va trebui sa intrerupi utilizarea odata ce infectia dispare. De asemenea, vei testa laptele pentru a te asigura ca nu este inca afectat de antibiotice. Antibioticele precum benzilpenicilina, cloxacilina, amoxicilina, cefaloniul, cefoperazona, eritromicina, tilmicosinul, kanamicina, penicilina, ampicilina sau tetraciclina sunt folosite in tratamentul mastitei. Exista si varianta ca medicamentul sa fie introdus in hrana. De asemenea, poti administra glucocorticoizi(dexametazona) pentru a reduce umflarea. Unguentul antibiotic intramamar poate fi administrat si pe mameloane, dar trebuie sa fii atent/a la posibilele iritatii ale pielii.

Cum sa tratezi mastita la capre. Diagnosticarea:

1. Semnele clinice ale mastitei. Mastita apare fie in forma sistemica, fie in forma cronica. Forma sistemica se dezvolta foarte repede si prezinta simptome precum febra mare (peste 40,5 grade Celsius) si puls crescut. Forma cronica de mastita se dezvolta, in general, ca o infectie persistenta si adesea incurabila. Mastita acuta este marcata de glande mamare dure, umflate, rosiatice, precum si de secretii de lapte apoase si galbui (din cauza prezentei globulelor albe). Mastita cronica este, de obicei, marcata de bulgari tari pe uger si poate fi insotita de incapacitatea de a produce lapte sau de o senzatie de caldura la atingere.

2. Testele specifice. Testele obisnuite pe care medicul veterinar le poate comanda includ o cultura microbiologica de lapte, un numar de celule somatice, testul California (CMT) sau un test ELISA (enzyme-linked imunosorbent assay). E importatn de prcizat faptul ca un tst negativ nu inseamna neaparat ca nu exista un caz de mastita bacteriana. Multe tipuri de bacterii sunt eliminate ciclic si, prin urmare, este posibil sa nu apara intr-o proba de lapte.

3. Istoricul. Daca una sau mai multe capre au mastita, este foarte probabil ca si alte capre sa fi fost expuse la aceasta afectiune. Odata ce ai identificat si izolat o capra bolnava, ar fi bine sa controlezi in mod regulat ugerele celorlalte exemplare. De asemenea, verifica temepratura corpului si calitatea laptelui.

Cum sa tratezi mastita la capre. Prevenirea:

1. Imbunatateste igiena inainte de mus. Iata ce trebuie sa faci;

- nu tine caprele in spatii mici, aglomerate. Fiecare exemplar ar trebui sa aiba suficient spatiu in stand si in curte.;

- mentine curate caile dintre zona de muls si adapost/campul unde stau caprele trebuie pastrate curate. Aceste rute ar trebui sa aiba suficient drenaj si sa fie curatate de namol si materii fecale(cacareze);

- sterge si spala ugerele si mameloanele caprelor cu apa curata, potabila;

- spala-te pe maini inainte de a mulge caprele;

- foloseste un spray specific pentru a dezinfecta glandele mamare inainte de muls;

- pastreaza curate echipamentele de muls.

2. Redu timpul de mulgere. Unele studii sugereaza ca ar putea exista o legatura intre focarele de mastita si perioada de timp in care caprele sunt atasate la unitatile de muls. Asadar, incearca sa le mulgi cu atentie, dar putin mai repede.

3. Identifica si separa/sacrifica exemplarele afectate. Cum scriam si mai sus, caprele bolnave de mastia trebuie scoase din grup! Le poti chiar sacrifica pentru a te asgura ca focarul nu izbucneste!

Citeste si: Metode de preparare a carnii de capra

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Laptele de capra este mai putin popular in Romania, probabil si pentru ca nu e la fel...
Frunzele de varza sunt folosite, in mod conventional, in alimentatie. Din ele poti face o varza calita...
Mastita e o boala care consta in inflamarea glandei mamare. Frecvent, aceasta complicatie este intalnita la mamele...