De ce nu vedem niciodata pui de porumbei

De ce nu vedem niciodata pui de porumbei

Porumbeii traiesc cu mare succes in lumea oamenilor. In zonele urbane, au deja un comportament aproape domestic. Nu se mai sperie in mijlocul multimii de oameni si chiar asteapta hrana de la trecatori. Cu toate acestea, niciodata nu poti vedea pui de porumbei pe strada. Exista explicatii pentru acest fenomen aparent ciudat!

1. Originea. Porumbeii pe care ii vedem ciugulind resturi de paine pe strada sunt varianta domesticita a porumbeilor salbatici, care se inmultesc intre stancile de mare sau in cele de munte din Europa, Africa de Nord si Asia de Vest. Desi casa porumbeilor este acum un oras si nu o zona stancoasa, tendinta de a-si construi cuiburile in zone bine ferite a ramas scrisa in codul genetic. Astfel, porumbeii de oras isi cresc puii in zonele inalte, bine ascunse, ale cladirilor; iar acesta e motivul principal pentru care nu vedem pui de porumbei.

2. Comportamentul(maturizarea rapida). Puii de porumbei parasesc cuibul in 25-32 zile. In aceasta scurta perioada, nu ii poti vedea decat in cuiburile asezate strategic la mare inaltime pe cladiri. Practic, puii de porumbei se maturizeaza repede si se alatura adultilor care cauta hrana pe strada. Asadar, vedem pui de porumbei, dar nu prea putem sa ii deosebim de cei adulti. 

Anomalii. Daca vezi un pui de porumbel intr-un cuib pe o cladire, de la fereastra sau de la balcon, e normal. Daca intalnesti unul pe strada, nu e deloc bine. Cel mai probabil, a picat din cuib. Daca se intampla asta in primele zile de viata, sansele lui de supravietuire sunt mici. Poate fi strivit de trecatorii neatenti, poate muri de frig sau poate fi chiar vanat(pisici, caini). Asa ca daca intalnesti un porumbel mai mic si cu un penaj mai pufos si prea putin dezvoltat, incearca sa il intorci la cuib. Acesta nu poate fi situat prea departe, undeva deasupra zonei in care l-ai gasit. Daca nu reusesti, incearca sa contactezi o asociatie de protectie a animalelor.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Mancarea de porumbei cu sos este foarte buna cu mamaliga. Ingrediente: - 3 porumbei, - o ceapa...
Pentru aceasta reteta cu sos rosu se folosesc 3 porumbei tineri, masline si diverse condimente pentru gust. ...
Pentru aceasta reteta se folosesc obligatoriu porumbei tineri. Ingrediente: - 3 porumbei, - un litru apa, -...