Cum sa faci burrata

Cum sa faci burrata

Iti place branza facuta ca-n Italia? Daca da, nu trebuie sa ratezi reteta pe care ti-o propunem azi! Este vorba despre burrata, o branza delicioasa cu umplutura stracciatella si invelis din mozzarella! Poti consuma aceasta specialitate in stare naturala sau ca parte a unei retete!

Cum sa faci burrata. Ingrediente:

- 2 lingurite (10 g) de sare de lamaie;

- 3,8 l de lapte pasteurizat;

- o tableta cu cheag;

- o cana(240 ml) de apa de izvor;

- 340 g de cas(iti aratam cum sa-l faci sau il poti lua din comert);

- 950 ml de smantana grasa;

- apa de la robinet;

- sare.

Cum sa faci burrata. Mod de preparare a casului:

- dizolva 2 lingurite de sare de lamaie intr-0 jumatate de cana (120 ml) de apa de izvor. Pune apa intrun castron mic, apoi adauga sarea de lamaie. Lasa vasuldeoparte , pana cand ingredientele se amesteca.

- toarna laptele pasteurizat intr-o oala mare. Foloseste o oala de supa, astfel incat sa incapa atat laptele cat si alte ingrediente. Pune oala pe aragaz, fara sa pornesti arzatorul.

- lasa laptele sa se odihneasca 15 minute, apoi adauga amestecul de sare de lamaie. Amesteca bine cu o lingura.

- incalzeste laptele la aproximativ 31-32 grade Celsius la foc mediu. Amesteca in continuu, pe masura ce laptele se incalzeste. Verifica temperatura laptelui cu ajutorul unui termometru alimentar. Opreste ochiul, cand laptele atinge temperatura dorita. Dac nu ai termometru, opreste foculatunci cand laptele se simte mai cald decat temperatura camerei, dar nu fierbinte.

- zdrobeste tableta de cheag cu ajutorul unei linguri. Dizolva praful intr-un sfert de cana)(59 ml) de apa de izvor. Amesteca bine cu o lingura.

- da laptele de pe foc, adauga cheagul si amesteca de doua ori. Vei turna incet cheagul dizolvata in oala si vei amesteca de doua ori! Nu amesteca continuu!

- lasa laptele sa se odihneaca fix 12 minute. In aceasta perioada casul se va separa de zer. Se vor forma gramajoare de branza deasupra. Casul seamana cu branza de vaci.

- incalzeste vasul( casul si zerul) la 41 grade Celsius, pe foc mediu spre mic. Pune oala inapoi pe foc. Testeaza temperaturala fiecare 30-60 de secunde, cu un termometru pentru alimente. Opreste arzatorul cand casul si zerul ating temperatura corecta. De obicei, procesul dureaza aproximativ 5 minute.

- separa casul de zer. Toarna zerul incet deasupra unei strecuratori, aflate, la randul sau, deasupra chiuvetei. Scoate cu grija casul cu o lingura. Daca doresti sa salvezi zerul, pune strecuratoarea deasupra uni castron.

- alternativ, poti cumpara cas din comert!

Cum sa faci burrata. Preparare stracciatella:

- pune o oala plina cu apa la fiert pe foc mare. Las-o sa dea in clocot!

- foloseste un sfert din casul obtinut mai devreme(113 grame). Scoate csul intr-un castron.

- presara un strat de sare peste cas. Nu te speria! Burrata nu va fi prea sarata, deoarece apa va stopa efectul sarii. Daca doresti, totusi, sa masori sarea, ai putea folosi o lingura (17 g).

- toarna apa clocotita peste cas, astfel incat sa il acoperi.

- amesteca bine casul, incepand sa-l transformi intr-o bila. Rostogoleste-l cu o lingura, cat apa e fierbinte. Apoi, cand apa se raceste, ia-l la framantat cu mana. Pe masura ce faci asta, branzica va deveni lipicioasa si flexibila. Poate dura cateva minute bune.

- schimba apa si repeta procesul de mai sus. Vei arunca apa recita la chiuveta si vei pune apa clocotita. Intinde aluatul si fa-l sfera la loc. Dupa atata framantat bila ta de mozzarella este gata de folosit.

- intinde bila de mozzarella;

- taie fasii subtiri de mozzarella. Inainte de taiere, casul tau ar trebui sa se intinda cam la fel ca branza topita

- pune fasiile de mozzarella intr-un castron si adauga smantana. Da-o deoparte!

Cum sa faci burrata. Realizarea invelisului de mozzarella:

- adauga 227 g de cas, sare si apa clocotita intr-un castron. Cantarestecasul de branza sau foloseste restul de 2/3. La fel ca inainte, presara sare peste cas, apoi apa clocotita .

- vei folosi aceeasi tehnica precum in cazul stracciatella(amestecare si framantare in apa fierbinte si apoi cu mana). Va dura mai mult, insa, deoarece cantitatea de branzica e mai mare!

- odata ce ai obinut bilka de cas, ii vei da forma dorita. Intinde-o sferic, astfel incat circumferinta sa aiba circa 15 centimetri. Centrul cercului sa fie putin mai gros, cu margini mai subtiri.

Cum sa faci burrata. Faza finala:

- cercul intins de mozarella il vei mula pe interiorul unui castron, astfel incat sa acoperi toata suprafata.

- adauga stracciatella in centrul mozzarelei. Astfel, ai obtinut umplutura pentru burrata.

- inchide mozzarella, aducandu-i marginile impreuna.

- scufunda burrata timp de 5 - 6 minute in apa rece.

- scoate burrata pe o farfurie si gata de savurat! Popti pastra burrata in frigider pana la 5 zile! Inveleste-o , inainte, intr-o folie de plastic!

Citeste si: Cum sa prepari Osso Buco

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Obisnuiesti sa mananci diverse mancaruri in combinatie cu lipii, cum ar fi shaorma. In acest caz nu...
Masa de Revelion este intotdeauna un motiv de mandrie pentru gospodinele si gospodarii din Romania! Arata extraordinar,...