Oul alb este facut de gainile albe. Daca oul respectiv are o coaja dura, inseamna ca e facut de o gaina tanara.
Oul maroniu este facut de gaina bruna/roscata, care , din cand in cand, poate face si oua cu coaja alba. Oul cu coaja maronie este, conform specialistilor, mai bogat in acizi omega-3 decat cel alb.
Cum sa prajesti oua:
- incinge bine uleiul/untul in tigaie, astfel incat ouale sa se prajeasca uniform;
- daca doresti un galbenus mai moale, dar exteriorul oului sa fie tare, acopera tigaia cu un capac in timpul prajirii. Caldura nu se va pierde, interiorul va fi facut cat trebuie, iar exteriorul va fi rumen.
Ce spune culoarea galbenusului despre ou? Cu cat gaina este hranita mai sanatos - gainile de curte au acest avantaj, deoarece pot manca in libertate si mai divers(inclusiv iarba) – cu atat galbenusul este mai inchis la culoare, avand o calitate nutritiva superioara. Galbenusul de un galben deschis, spalacit, pe care il intalnim la oul de comert, nu e la fel de sanatos.
Citeste si: Cum si de ce sa consumi COJI de OUA