Ce este Binge-watching? Cum te ajuta si cum te poate afecta

Ce este Binge-watching? Cum te ajuta si cum te poate afecta

Binge-watching. Iti spune ceva aceasta expresie ce provine din limba engleza? Daca nu, iti spunem noi ce inseamna. Este fenomenul cultural prin care petreci multe ore la rand  urmarind seriale. Exista, in zilele noastre, destule platforme care contracost sau chiar gratis ofera o multitudine de filme seriale. Atunci cand stai si urmaresti un astfel de program ore in sir, fara mari pauze, faci binge-wathcing. Dar sa vedem ce e bine si ce e rau in tot acest fenomen.

 Binge-watching. Cum explica oamenii de stiinta fenomenul.

Se pare ca dorinta celor mai mule persoane de a se uita o perioada mai lunga fara oprire la seriale tine de instinctele primare si de evolutie. Un asemenea periplu prin lumea creata in serial ne aduce bucurie, fericire, interactiune.

Oamenii de stiinta mai spun ca e benefic sa cauti fericirea pe aceasta cale, insa trebuie sa ramai echilibrat/a, sa nu abuzezi. Vizionarea serialelor te ajuta  sa mentii sanatatea emotionala, chiar daca acest lucru vine cu pretul orelor pierdute privind un ecran. Practic,  binge-watching-ul este accesibil, ofera conversatie sociala sau puncte de referinta sociala, ajuta cu diminuarea stresului si poate fi pozitiv.

 Binge-watching. Inapoi la origini

 Binge-watching ar avea legatura chiar cu natura umana, cu nevoia omului de a fi la curent cu actiunile celorlalti. Demult, pe cand nici electricitatea nu exista, oamenii erau foarte preocupati de personajele din jur. Acest instinct de a investi interes in vietile altor oameni este bazat pe dorinta de supravietuire. Asadar, urmarim filme seriale ore intregi pentru a ne conecta la lumea din jur(chiar si printr-o fictiune) dar si pentru ca, prin natura noastra, mereu am fost indragostiti de povesti.

 Binge-watching. Atentionare

In concluzie, binge-watching-ul e benefic. Atentie! Nu si in cantitati industriale. Fenomenul poate provoca dependenta. Iar asta iti va afecta, cu siguranta, viata personala/profesionala.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Binge-watching-ul( numit si binge-viewing sau maraton de vizionare) reprezinta practica vizionarii de divertisment sau continut informational pentru...
Netflix a schimbat politica de utilizare a conturilor in Romania! Ce presupune modificarea? De pe un singur...
Netflix este o platforma online care pune la dispozitia abonatilor(contra cost – abonament fix) seriale, filme si...