Ce se intampla cand te uiti excesiv la tv? Avantajele si dezavantajele binge-watching-ului

Ce se intampla cand te uiti excesiv la tv? Avantajele si dezavantajele binge-watching-ului

 Binge-watching-ul( numit si binge-viewing sau maraton de vizionare) reprezinta practica vizionarii de divertisment sau continut informational pentru o perioada de timp prelungita, de obicei o singura emisiune de televiziune(documentar, serial etc). Platformele de streaming sunt la mare cautare in intreaga lume. In Romania, au aparut de cativa ani, fiind primite in mod pozitiv de catre romani. Astfel, platforme precum Netflix, Hbo Max, Disney + sau Prime Video ofera filme si seriale din belsug. Motiv pentru care binge-watching-ul este o practica des intalnita si la noi. Sa vedem, insa, care sunt avantajele si dezavantajele binge-watching. 

Avantajele bing-watching(vizionarii prelungite):

1. Ofera un nivel natural. Binge-watching-ul este o activitate palcuta pentru creier, care , in perioada vizionarii unui serial, spre exemplu, produce dopamina. Aceasta substanta ajuta la crearea unor sentimente de placere si de recompensa. Astfel se explica de ce multi dintre noi vizionam si cate un sezon intreg din serialul preferat. 

2. Ne permite sa simtim emotie. Multi dintre noi intram in pielea personajului favorit ditr-un film. Ne bucuram alaturi de acesta, ne intristam si uneori chair si plangem cand acesta sufera. 
Binge-wathcing-ul este , de fapt, o forma de transport narativ, perioada in care urmaritoruli se cufunda intr-o poveste ce pare atat de reala. Intriga, actoria si muzica contribuie la o experienta emotionala puternica, declansandu-ne sentimente diverse.

3. Ajuta la ameliorarea stresului. Suntem bombardati zilnic de stres si de informatii mai mult sau mai putin importante.  Urmarirea serialelor preferate permite creierului sa ia o pauza de la toate presiunile si factorii de stres din jur.  Evadarea temporara ne- ar putea ajuta, de asemenea, sa ne simtim revigorati si mai pregatiti pentru lumea reala, pentru problemele cotidiene.

4. Ajuta la imbunatatirea relatiilor sociale si romantice. Binge-watching-ul stimuleaza sentimentul de comunitate, mai ales in randul celor ce urmaresc acelasi spectacol(serial, film, documentar). Acest interes comun poate fi util atunci cand initiezi o conversatie sau impartasesti opinii cu alte persoane. In afara de a fi o modalitate simpla si distractiva de a petrece timpul impreuna, maratonul vizionarii cu iubitul/a tau ar putea fi, de asemenea, de bun augur pentru relatie. Bingeul in cuplu imbunatateste calitatea relatiei, conform unui studiu.

5. Ne ofera modele. Binge-watching-ul creeaza personaje din vietile carora ne putem inspira in viata de zi cu zi. Vorbim, evident, de eroii pozitivi. Sigur ca, din pacate, multi tineri se inspira din comportamentele eroilor negativi...

Dezavantajele bing-watching(vizionarii prelungite):

1. Minima, dupa maxima. Orice serial are un sfarsit. Cu cat aceasta productie te prinde, cu atat vei fi mai dezamagit/a cand se termina.  Finalul serialului poate declansa ceea ce in psihologie numim depresie situationala. Sa ne luam la revedere de la un spectacol in care am investit atat de mult timp, poate duce la un sentiment de pierdere. Concret, scaderea brusca a stimularii creierului creeaza cadrul pentru aparitia tristetii. Rezultatele cercetarii au indicat, de asemenea, sentimente de vinovatie, cumva normale dupa pierderea atator ore in fata smart tv -ului si neglijarea anumitor obligatii.

2. Poate provoca insomnie. Persoanele care fac des binge  au o calitate mai proasta a somnului, oboseala crescuta si simptome de insomnie. Urmarirea unor genuri precum de groaza, crima sau thriller la ore tarzii poate declansa insomnie. Euforia post-groaza genereaza atat de multa adrenalina incat somnul fuge cat ai clipi.

3. Poate duce la probleme grave de sanatate. Binge-ul  descurajeaza activitatile sociale si incurajeaza obiceiurile alimentare nesanatoase. Comportamentul sedentar prelungit creste si riscurile  pentru afectiuni medicale severe.  Asadar, incearca sa fii echilibrat/a cand faci binge-watching!

4. Poate incuraja izolarea. Vorbim despre diferenta dintre lumea virtuala si cea reala. O persoana singuratica e predispusa sa ramana in lumea binge-watching, cu personajele sale fictive, izolandu-se complet de lumea fizica. Chiar si cei cu familii sunt predispusi izolarii. Asa ca, atentie cat, cand si cum te uiti la serialul preferat!

Citeste si: Ce este Binge-watching? Cum te ajuta si cum te poate afecta

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Programul Rabla pentru Electrocasnice a fost lansat oficial. Conform noului ghid, romanii vor putea achizitiona mai multe...
Omul modern petrece mult timp in fata tv-ului. E un fenomen firesc, intr-o societate a boom-ului informational....
Iata 2 metode prin care puteti conecta un Macbook Pro la un televizor: 1. HDTV Achizitionati componentele...