Ce semnifica marcajele de pe anvelope

Ce semnifica marcajele de pe anvelope

Marca anvelopelor (Michelin, Goodyear, etc.) este inscriptionata pe lateralul acestora.  

Latimea si raportul de aspect al anvelopei apare sub forma unor serii de numere, despartite printr-o bara, sub forma generala: www/aaCrr. Prima serie prezinta latimea cauciucului in milimetri (aceasta poate varia intre 155-315).

Cele doua numere de dupa bara prezinta raportul de aspect al anvelopei, raportat la latimea acesteia, valorile generale fiind cuprinse intre 55 si 75 % in cazul autoturismelor.  

Cosntructia anvelopei si dimensiunea jantei. Exista anvelope care poarta inscriptia D sau B in loc de R, dar cele cu D le sunt destinate vehiculelor comerciale si anvelopelor de rezerva, in timp ce constructia cu inscriptia B este deja o relicva a istoriei lumii auto.

Litera D semnifica o constructie de tip diagonal, in timp ce inscriptia B reprezinta o constructie ce foloseste modele in forma de curea.

Indicele de incarcare maxima al anvelopei este un cod numeric asociat cu sarcina maxima pe care anvelopa il poate transporta. Acesti indici sunt, in general, valabili pentru viteze sub 210 km/h. O data ce se depaseşte aceasta viteza, capacitatea de suport a anvelopei scade.

Pagina 1/3

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Motociclistii cu experienta stiu, cu siguranta, ce inseamna un STOPPIE. Cei care se afla la inceput de...
Alergatul nu trebuie sa fie plictisitor sau privit ca pe o corvoada. Puteti incerca sa faceti si...
Acest articol iti descrie pasii pe care trebuie sa-i urmezi pentru a evita un accident cauzat de...