Cand si cum ar trebui sa verifici presiunea din anvelope?
- verificarea de rutina. Cauciucurile oricarei masini, indiferent de tipul lor(de vara, iarna sau all-season) pierd aer in timp. E un proces natural. De aceea, trebuie sa verifici periodic presiunea din anvelope. O data pe luna, ar trebui sa fie suficient. Daca observi pierderi neobisnuite de presiune intr-o anvelopa comparativ cu celelalte, trebuie sa iei in calcul o fisura.
- verificarea in functie de traseu. Daca pleci la drum lung sau ai o sarcina grea pe masina, e de preferat sa verifici presiunea din cauciucuri chiar inainte de a pleca!
Ce presiune trebuie sa introduci in anvelope? Nimic mai simplu. Trebuie sa respecti indicatiile producatorului masinii. Aceste se pot gasi in urmatoarele locuri:
- pe vehicul (pe usa masinii sau capacul rezervorului);
- in manualul de utilizare al vehiculului;
- in recomandarile producatorului sau intr-un ghid de automobile profesionist.
Ce se intampla daca umfli prea mult sau prea putin anvelopele? Prea putin aer in roti(subinflatia) poate afecta potentialul de schimbare a directiei si poate provoca uzura neuniforma a anvelopelor. Acelasi lucru este valabil in cazul anvelopelor umflate prea tare(suprainflatie). Verificarea cu regularitate a presiunii pneurilor reduce la minim uzura anvelopelor.
Reglarea presiunii anvelopelor in conditii corecte. Daca exista o diferenta majora intre mediul unde umfli rotile) sa zicem un garaj unde temepratura ete de 16 grade Celsius) si mediul extern(sa zicem ca e iarna si temepratura externa e de -4 grade Celsius), trebuie sa adaugi presiune fata de cifra recomandata de producator. In cazul nostru, diferenta de temperatura e de 20 grade, deci ar trebui sa adaugi 0,2 bari in anvelope!
Cum sa te pregatesti pentru condusul pe timp de iarna:
- fa verificarea completa a masinii pentru a te asigura ca aceasta face fata conditiilor de iarna(zapada, gheata);
- foloseste anvelope de iarna sau all season;
- tine lanturi de iarna in portbagaj pentru situatiile extreme;
- pregateste un kit de iarna care sa includa: o punga de nisip/sare/asternut pentru pisici, o franghie de remorcare, o lopata pentru zapada si o trusa de prim ajutor.
Citeste si: Obiecte utile in masina. Te vor ajuta in situatii mai putin confortabile