Cum sa ramai treaz la volan?

Cum sa ramai treaz la volan?

Cand conduci pe distante mari, in special noaptea, deseori iti vine sa atipesti, in special dupa cate o zi lunga si obositoare.

Desigur, aceasta e o situatie periculoasa. In afara de iesirea de pe drum, sa tragi pe dreapta si sa dormi, ce altceva poti face pentru a ramane treaz la volan si a continua sa conduci?

1

Tine-ti papilele gustative active, bea un energizant. Acest lucru iti poate creste nivelul de alerta pentru o perioada de timp rezonabila. Mesteca un mar, portocala sau chiar o lamaie pentru a tine papilele active. Cu cat e mai picanta mancarea, cu atat e mai bine. (Trage pe dreapta intr-o zona sigura inainte de a manca ceva pe care nu-l poti pur si simplu arunca in gura. Mancatul in timpul condusului poate de asemenea cauza accidente).

2

Mananca incet. Daca ai snacksuri care sunt bucati mici, consuma-le bucata cu bucata. Altfel, ia muscaturi mici din ceea ce ai. Fa ca acel aliment sa dureze mai mult. Cu cat esti mai activ, cu atat iti va fi mai usor sa stai treaz.

3

Bea bauturile incet. Cafeaua functioneaza foarte bine, din moment ce contine cofeina, ceea ce te-ar putea tine treaz. (Totusi, vezi nota urmatoare). De asemenea, vizitele frecvente la baie te vor ajuta sa iti mentii mintea cat de cat alerta pana la urmatoarea zona de odihna.

4

Evita zaharul. Zaharul cauzeaza cateva raspunsuri ale sistemului tau, acestea putand consta in somnolenta si incetosarea constiintei, ulterior. Cu cat zaharul e introdus mai rapid in organism, cu atat e mai puternic efectul.

5

Aprinde lumina de interior noaptea. Intunericul iti determina organismul sa produca melatonina, hormonul care ne ajuta sa adormim mult mai repede decat oboseala. Anticipeaza acest lucru si aprinde lumina inainte de a deveni obosit daca e posibil, pentru ca din momentul in care ai deja melatonina activa in organism, e dificil sa te intorci la o stare de veghe fara un somn de 15 minute.

6

Seteaza o temperatura mai scazuta in masina. Un pic mai rece decat ti-ar placea in mod obisnuit. Dar nu prea rece, deoarece corpul si creierul tau au nevoie sa ramana suficient de calde pentru a putea functiona bine.

7

Mananca guma de mestecat pentru a-ti mentine gura ocupata. Opreste cascatul, ceea ce te opreste din a atipi. Asigura-te doar ca vei continua sa mesteci, chiar daca te-ai saturat de acest lucru. Acest truc l-am auzit de la un sofer de camion – functioneaza perfect!

8

Sterge-ti fata si gatul cu un servetel umed. Acest lucru te reimprospateaza.

9

Asculta muzica ce nu iti place. Cu cat e mai enervanta, cu atat mai bine. Orice faci, nu asculta muzica ce-ti place, in special daca e ritmica si linistitoare. Vei ajunge in zona ta de confort si vei incepe sa motai. Daca e posibil, da drumul unui post de radio pe care nu-l suporti – varietatea mare a acestor posturi te poate ajuta. Da volumul mai tare.

10

Canta impreuna cu radioul sau mentine o conversatie cu cineva din masina. Evita conversatiile la telefon deoarece e si periculos si ilegal(in multe locuri din lume). Cantatul si vorbitul sunt lucruri active pe care le poti face fara sa iti afecteze condusul.

11

Deschide fereastra. Un vant puternic, rece care sa te bata in fata, te poate ajuta sa ramai vigilent, desi ar trebui sa te asiguri ca nu iti usuca ochii pana in punctul in care nu mai poti vedea bine(acest lucru e foarte comun la cei care poarta lentile de contact).

12

Misca-ti periodic capul dintr-o parte in alta si respira adanc. Da-ti si palme peste fata daca e nevoie. Am fost obligat sa conduc la un moment dat din cauza unei urgente, iar palmele viguroase peste fata m-au tinut treaz pentru cele 20 de minute necesare.

13

Ia in considerare prescriptii medicale daca somnolenta la volan este ceva ce nu poate fi evitat, ca si cum ai avea tulburare de somn datorata lucrului in ture de noapte.

14

Pune scaunul intr-o pozitie cu care nu esti obisnuit. Asigura-te ca nu il pozitionezi in asa fel incat sa fi ranit in cazul in care se declanseaza airbag-ul. Asigura-te insa ca ai o vizibilitate buna a drumului si oglinzilor. Cand te obisnuiesti cu noua pozitie, schimb-o din nou.

15

Fa lucruri care iti antreneaza mai multe simturi. Mestecarea de gheata sau seminte de floarea soarelui e grozava pentru ca te mentine activ, insa nu te va distrage de la drum.

16

Mesteca gheata. E greu de explicat motivul, dar acest lucru functioneaza foarte bine pentru anumite persoane. Nu trebuie neaparat sa o spargi, asa ca probabil e ceva legat de senzatia de rece. Functioneaza bine si pentru sedintele de dupa-amiaza.

17

Mananca seminte de floarea soarelui. Fie ca e vorba seminte mancate pe rand sau o gramada dintr-o inghititura, manipularea semintei in gura, scoaterea miezului si aruncarea cojii iti vor mentine mintea activa si treaza. Aminteste-ti sa pastrezi totusi un pahar de plastic pentru coji in masina(sau in functie de marime, le poti arunca pe geam afara).

18

Mentine o mana in aer.

Sfaturi:

- Nu folosi pilotul automat daca ai asa ceva. Ar trebui sa incerci sa-ti mentii corpul ocupat pe cat posibil.
- Daca planuiesti o cursa lunga, asigura-te ca dormi suficient inaintea calatoriei, pentru ca simturile tale sa fie la performanta optima.
- Daca conduci cu alti oameni, schimba soferul si dormi cand nu esti la volan.
- Daca conduci singur, trage pe dreapta si dormi un pic. Noaptea, asigura-te ca parchezi intr-un loc luminat si populat, pentru a tine la distanta excrocii.
- Cand schimbi soferii, asigura-te ca cel care urmeaza sa conduca e destul de odihnit pentru a face acest lucru.
- Pune pe locul din dreapta un prieten sau un pasager care sa-ti tina companie si cu care sa vorbesti, pentru a nu atipi.
- Daca toate aceste metode esueaza, trage masina intr-o zona sigura precum o benzinarie sau parcare si plimba-te un pic. Activitatea fizica iti va pune sangele in miscare.
- Pune muzica energica, cu ritm rapid. Evita muzica de relaxare pentru ca te poate face si mai somnoros.
- Uneori chiar nu poti sta treaz cand conduci, asa ca incearca urmatoarele:
- Trage pe dreapta si seteaza alarma la 15 minute, stinge luminile, radioul si inchide ochii. Nu e necesar sa adormi, desi ar fi bine.
- Lucrul cel mai important e sa nu te odihnesti mai mult de 15 minute pentru ca ai putea sa cazi intr-un somn adanc si vei avea nevoie de un ciclu de somn complet pentru a fi odihnit.
- Dupa aceste 15 minute, te vei simti improspatat si pregatit pentru inca 2 ore de condus, dupa care vei face acelasi lucru.
- Pune cateva suvite de par in trapa de deasupra, in acest fel, daca atipesti vei fi trezit de o tragere puternica de par.
- Condu cu o mana deasupra capului daca te simti confortabil sa conduci cu o singura mana.
Atentie:
- In calatoriile lungi, cand sansele de a adormi sunt mari, poate fi recomandat sa te opresti din condus pentru ziua respectiva. O camera la un hotel de langa drum nu e poate cel mai ieftin, insa e mai bine decat riscul unui accident.
- Multe medicamente eliberate de farmacii sau pe reteta, au ca efect secundar somnolenta. Nu condu in timp ce esti sub influenta acestor medicamente, pentru ca vei putea atipi si pierde controlul masinii.
- Daca e posibil, opreste intr-un loc sigur si dormi. Condusul cand esti somnolent e mai periculos decat atunci cand esti intoxicat.
- Cel mai bine e sa nu conduci cand esti somnoros. Oboseala iti afecteaza simturile si poate duce la accidente fatale.
- Nu dormi niciodata pe scaunul soferului; foloseste scaunele pasagerilor. Cu cat e mai mare distinctia intre zona de dormit si scaunul soferului, cu atat e mai putin probabil sa-ti conditionezi corpul pentru adormirea la volan. Cu cat te simti mai ne-natural sa dormi pe scaunul soferului, cu atat esti mai in siguranta.
- In anumite locuri poti fi arestat pentru asa ceva.
- Daca ai incalzitor in scaune, nu-l porni. Acest lucru iti va linisti drumul si iti va induce somnul, daca-l faci.
- Fereste-te de “micro-somn”- perioade foarte scurte (de pana la 30 secunde), care se pot intampla din cauza deprivarii de somn.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Bauturile alcoolice - stim despre ele ca sunt daunatoare pentru organism, cand sunt consumate in cantitati mari....
Milkshake-ul este o bautura cu un aport nutritiv important pe care o putem savura la orice ora...
Detoxifierea organismului este foarte importanta pentru buna functionare a acestuia. Smoothie-urile sunt cea mai buna metoda de...