Alocatia de stat pentru copii: informatii generale si acte necesare

Alocatia de stat pentru copii: informatii generale si acte necesare

Alocatia este un drept material de care beneficiaza orice copil  (fara discriminare)  cu varsta de pana la 18 ani, desi alocatia se acorda si tinerilor care au implinit varsta de 18 ani, care urmeaza cursurile invatamantului liceal sau postliceal (organizate in conditiile legii)  pana la terminarea acestora.    

Valoarea alocatiei este de 200 de lei pentru copiii in varsta de pana la 2 ani si de 42 de lei pentru cei intre 2 si 18 ani. Actele necesare pentru obtinerea alocatiei de stat pentru copii sunt:

I. pentru alocatia de stat a copilului nou-nascut ( acordata copiilor de 0-2 ani) trebuie:

- o cerere tip pe care o poti gasi aici, imprimata fata- verso in format A4

- act de identitate al unuia dintre parinti (copie si original)

-  certificat nastere nou-nascut (copie si original)

- dosar cu sina

- alte acte solicitate după caz: certificat de căsătorie; hotărâre de divorţ; hotărâre judecătorească de încredinţare, încredinţare în vederea adopţiei, de plasament, de plasament în regim de urgenţă, de instituire a tutelei; certificat de încadrare într-o categorie de persoane cu handicap etc.

II. pentru alocatia de stat a copiilor cu varsta intre 2- 18 ani se depun aceleasi acte ca mai sus.

Actele, in ambele cazuri, se depun  la consiliile locale comunale, orasenesti, municipale sau ale sectoarelor municipiului Bucuresti, unde au domiciliul sau resedinta, dupa caz, reprezentantii legali, la inspectoratele teritoriale de stat pentru persoanele cu handicap.

Alocatia  se incaseaza ori prin mandat postal ori prin cont de card.

Pentru achitarea alocatiei in cont de card trebuie depusa o cerere de catre parinte la D.M.P.S teritoroala, insotita de extrasul de cont si o copie a cartii de identitate, iar in cazul copiilor care au implinit 14 ani si au conturi deschise la banci: extrasul de cont si o copie a cartii de identitate atat a copilului, cat si a reprezentantului legal (parintelui).

   

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Cu toate emotiile prilejuite de nasterea unui copil, la care se adauga confuzia obisnuita din institutiile romanesti,...
In conditiile in care ti-ai schimbat numele, te-ai casatorit, ti-ai schimbat fizionomia sau sexul, trebuie sa iti...
Conform noii legi, copiii, indiferent de varsta, au nevoie de pasaport pentru a putea calatori in afara...