Cum sa obtineti certificatul de nastere pentru un nou-nascut

Cum sa obtineti certificatul de nastere pentru un nou-nascut

Cu toate emotiile prilejuite de nasterea unui copil, la care se adauga confuzia obisnuita din institutiile romanesti, multi parinti se trezesc ca au uitat sa scoata certificatul de nastere al nou-nascutului.

Iata care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmati, pentru a va inregistra copilul dupa nastere si a evita plata de amenzi:

1

Declarati nasterea copilului! Trebuie sa declarati nasterea copilului (in termen de trei zile) in maternitate sau la dispensarul medical teritorial (daca nasterea s-a produs acasa).

2

Obtineti certificatul constatator al nasterii! Ridicati certificatul constatator al nasterii de la maternitate sau dispensar.  Este nevoie doar de actele de identitate ale parintilor.

3

Inregistrati copilul la Oficiul de Stare Civila, de pe raza localitatii unde a avut loc nasterea (in termen de 15 zile). Inregistrarea trebuie sa fie facuta de catre unul dintre parinti.

4

Parintii trebuie sa recunoasca copilul! Pe langa certificatul constatator al nasterii si actele parintilor, mai este nevoie de certificatul de casatorie sau, in cazul in care parintii nu sunt casatoriti, de o declaratie pe proprie raspundere, potrivit careia tatal recunoaste copilul.

5

Alegeti numele copilului! Termenul de eliberare pentru certificatul de nastere al copilului este de intre 7 si 15 zile, de la completarea tuturor formalitatilor.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

In conditiile in care ti-ai schimbat numele, te-ai casatorit, ti-ai schimbat fizionomia sau sexul, trebuie sa iti...
Conform noii legi, copiii, indiferent de varsta, au nevoie de pasaport pentru a putea calatori in afara...
Alocatia este un drept material de care beneficiaza orice copil (fara discriminare) cu varsta de pana la...