Preferat in sezonul rece, inclusiv in vremea sarbatorilor de iarna, cand se consuma citrice din abundenta, lichiorul de portocale este o bautura spirtoasa, cu gust dulceag, servita la desert in baloane.
Ingrediente:
- un litru alcool de 90°,
- un litru lapte crud,
- un kg zahar tos,
- 4 portocale,
- 1 lamaie.
Mod de preparare:
1
Intr-un borcan de 4 kg se pun alcoolul, laptele crud, zaharul, 4 portocale taiate bucati potrivite, cu coaja si cu samburi si o lamaie taiata bucati.
2
Se leaga borcanul si se pune intr-un loc ferit, unde se lasa sa stea o luna intreaga.
3
La fiecare 2 - 3 zile se amesteca bine continutul cu o lingura mare de lemn.
4
Dupa acest timp, se strecoara totul printr-un tifon, storcand bine sa iasa toata zeama din portocale.
5
Lichidul obtinut se filtreaza astfel: intr-o palnie obisnuita de metal sau de sticla se pune o alta palnie de hartie de filtru prin care se toarna incet in sticle lichidul de mai sus. Filtrarea se face in cateva ore, iar lichiorul trebuie sa iasa perfect limpede.
6
Cat are inca lichid, palnia de hartie nu trebuie atinsa, deoarece s-ar rupe imediat. Cand s-a depus prea mult reziduu pe ea, se inlocuieste cu alta hartie de filtru.
Lichiorul astfel obtinut se toarna in sticle, se astupa si se pastreaza oricat timp doriti.