Daca n-ai facut niciodata socata, e pacat sa nu incerci! Iata cum se prepara aceasta minunata bautura.
Ingrediente:
– 15/20 flori mari de soc;
– 10 litri de apa plata;
– 5/6 lamai;
– un kilogram de zahar brun;
– 14 boabe de orez pentru fermentatie sau 5 grame de drojdie proaspat;
– 6/7 frunze de menta.
Mod de preparare:
- pune florile de soc intr-un borcan de 10 litri, lasand loc pentru zahar si lamai.
- feliaza lamaile si stoarce-le bine in apa. La 2/3 lamai e de preferat sa indepartezi coaja pentru ca aceasta ar putea da un gust prea amar socatei.
- acopera borcanul si lasa-l asa pentru 24 ore.
- adauga zaharul si boabele de orez(a doua zi), apoi amesteca bine.
- acopera borcanul si lasa-l sa fermenteze timp de inca 3/4 zile. Borcanul trebuie sa aiba capac, dar sa nu fie inchis complet pentru ca intreaga compozitie sa poata respira.
- in aceasta perioada, amesteca in borcan de cel putin doua ori pe zi.
- apoi, strecoara sucul printr-o sita deasa sau printr-o panza de tifon si muta-l in sticle care se vor depozita in frigider sau intr-un loc intunecos si rece.
Socata va deveni usor acidulata, asa ca deschide sticla cu grija!
Spor la treaba si sa te bucuri de socata facuta acasa!