Cum trebuie degustat vinul

Cum trebuie degustat vinul

Vinul de calitate trebuie degustat in mod corespunzator, pentru a-i putea surprinde aroma si buchetul, dupa cum urmeaza:

1. In primul rand vinul trebuie sa fie la temperatura potrivita, pentru degustare. Vinul alb se pune la racit in frigider, timp de o ora, inainte de servire, iar cel rosu se serveste la temperatura camerei.

2. Apoi, trebuie sa folositi un tirbuson de calitate, pentru a scoate dopul si este indicat sa stergeti partea superioara a acestuia, dupa ce ati dezlipit invelisul de staniol.   

3. Verificati daca dopul nu prezinta mucegai sau decolorare si daca aceste semne sunt prezente doar in partea de sus, stergeti-le si treceti la pasul urmator.

4. O data dopul indepartat, mirositi-l, pentru a depista orice miros neplacut, care poate indica stricarea vinului.

5. Daca vinul contine sedimente va trebui sa-l strecurati, intr-un alt recipient, printr-un tifon, printr-o strecuratoare de ceai sau printr-un filtru de cafea, pentru a indeparta impuritatile.  

6. Turnati-va vin in pahar si lasati-l sa se odihneasca (o ora in cazul vinurilor tinere si 2-3 ore in cazul celor vechi) permitand complexitatii de arome sa se dezvolte.

7. Inspirati adanc mirosul vinului, deoarece o mare parte din gustul acestuia este determinat de miros.

8. Luati o gura de vin si plimbati-l prin gura, pentru a-i descoperi aromele.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Prepararea vinului este foarte simpla, in teorie. Drojdia se imbina cu mustul intr-un mediu care permite fermentarea....
Esti consumator de vin? Daca da, cu siguranta preferi vinurile de calitate. Stii, insa, cum sa faci...
Vinul trebuie imbuteliat cum se cuvine, indiferent daca e destinat consumului personal sau comercializarii. Recipientele ideale pentru...
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter!
Abonare