11 parti ale corpului fara care putem supravietui

11 parti ale corpului fara care putem supravietui

Organismul uman este capabil sa se adapteze la o multime de schimbari! Putem, de exemplu, sa pierdem mai multe multe organe si sa functionam, totusi, in mod corect, cu exceptia situatiei in care pierderile sunt simultane! Chiar si cand pierdem parti ale corpului cu roluri importante, de obicei exista macar o solutie, cum ar fi suplimentele alimentare(vitamine) introduse in dieta.

Iata o lista de parti ale corpului fara care putem supravietui:

1. O nara. Nasul nostru are doua orificii, cunoscutele nari. Acestea sunt separate printr-un sept. Narile trec prin ceea ce se numeste ciclu nazal, un fenomen prin intermediul caruia una dintre nari lucreaza mai mult decat cealalta. La cateva ore, trecem de la respiratia printr-o nara la alta, datorita umflaturilor tesuturilor din interior. Este important ca o nara sa treaca printr-un flux de aer mai mic decat cealalta. Astfel, ne pastram mirosul la cel mai inalt nivel.

2. Un plaman. Dupa cum se stie, plamanii servesc pentru a furniza oxigen organismului. Surprinzator este, insa, faptul ca putem functiona si supravietui cu un singur plaman. Sigur ca nu vom mai putea face sport de performanta , de exemplu. Pentru viata, insa, merita orice sacrificiu! Asadar, fara un plaman, corpul se va adapta, compensand pierderea de oxigen! De asemenea, plamanul ramas se va mari, conformandu-se schimbarilor.

3. Stomacul. Ai auzit bine! Oamenii pot trai fara stomac. Daca intestinul subtire este vital, ei bine stomacul nu e! Corpul uman este capabil sa sara peste descompunerea alimentelor si sa le transmita in intestin. Astfel, chirurgii pot conecta esofagul (tubul care leaga gatul de stomac) la intestinul subtire, pacientul putand manca normal cu adaugare de vitamine in dieta. Indepartarea stomacului se face doar in cazul in care o persoana sufera de boala grava, cum ar fi cancerul de stomac.

4. Amigdalele. In genere, indepartarea amigdalelor se face la o varsta frageda. Interventia se face, daca e necesar, si la adulti. Amigdalele sunt situate in partea din spate a gatului. Acestea au rolul de a a impeidca patrunderea microbilor in cavitatea bucala. Odata cu imbatranirea, amigdalele tind sa se micsoreze, Daca nu se intampla, pot aparea infectii, ceea ce duce la indepartarea lor prin procesul numit amigdalectomie.

5. Arrectores pilorum/muschii ce iti fac pielea de gaina. Pielea de gaina se activeaza atunci cand ne este frig, cand ascultam muzica favorita/ traim alt sentiment profund si cand ne este frica. Fibrele musculare cunoscute sub numele de arrectores pilorum sunt responsabile cu aceasta reactie, care-i ajuta pe stramosii nostri mult mai parosi sa treaca peste perioadele foarte reci! 

6. Unele parti ale urechii. Auzul este posibil datorita urechilor. Exista, insa, in componenta urechii un grup de muschi numiti auriculari, pe care stramosii nostri ii foloseau pentru a-si misca urechile si  pentru a-si exprima emotiile asa cum fac animalele. Inca detinem acest muschi, insa nu mai e la fel de puternic ca la inceputuri.  Cu toate acestea, urechile noastre se misca atunci cand simtim emotii precum fericirea. Un fenomen fascinant care inca nu poate fi explicat de catre oamenii de stiinta...

7. Intestinul gros. Rolul principal al intestinului gros este de a elimina deseurile din organism. Nu contribuie cu adevarat la metabolism, de aceea oamenii pot supravietui fara el. Sigur ca indepartarea sa e necesara doar din cauza unei boli grave.

8. O a treia pleoapa. Daca te uiti cu atentie  in oglinda, vei vedea un mic cerc roz  in coltul ochiului. Aceasta este a treia pleoapa, inutila pentru noi, dar necesara animalelor, precum pasarile, pentru a impiedica praful si alte resturi sa patrunda in ochi. Este vorba despre selectia naturala. Pe scurt, aceasta face posibila pastrarea numitor parti ale corpului de-a lungul generatiilor, dar unele dintre ele sunt daunatoare, asa ca sunt eliminate treptat incepand cu generatia urmatoare...

9. Coccis(noada). Coccisul este destul de inutil pentru noi, spre deosebire de mamifere, care au nevoie de el pentru echilibru si  comunicare. Noada nu a folosit nici macar stramosilor atunci cand au inceput sa invete mersul biped.  Unele descoperiri sugereaza faptul ca aceasta formatiune osoasa este inca folosita pentru sprijinirea unor muschi si a zonei pelviane...Cam putin, ce-i drept! 

10. Splina este situata pe partea stanga a abdomenului, langa stomac. Este un organ important, dar poti trai fara el  Cand splina inceteaza sa functioneze corect( semareste sau se deterioreaza) , apare o problema. E semn ca splina trebuie eliminata. Dupa indepartarea acesteia, e posibil sa fii mai predispus/a la infectii. Totusi, ficatul ii   preia arcinile si veti putea in continuare sa gestionezi aceste infectii.

11. Vezica biliara este plasata pe partea dreapta a abdomenului , sub ficat. Fara ea, organismul nu ar fi capabil sa adune sucurile digestive numite bila. In  aceasta situatie,  ficatul ar indeplini aceasta sarcina, eliberand-o in intestinul subtire. Omul fara vezica biliara va digera, in continuare,  o multime de alimente, cu amendamentul ca vor fi evitate alimentele prea grase. Acestea pot afecta ficatul, iar balonarea va fi constant prezenta!

Citeste si: Cum sa te mentii sanatos. Invata bioritmul organelor interne

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Organismul uman nu conteneste sa ne surprinda. El e capabil de actiuni pe care nu le credeam...
Fiecare emotie puternica, traire, sentiment accentuat provoaca modificari la nivelul organismului. De aceea in popor exista expresii...
Organismul uman este un sistem foarte complex, in care totul este conectat intr-un fel. De aceea, atunci...