Simptomele pneumoniei

Simptomele pneumoniei

Pneumonia este o infectie respiratorie care are peste 50 de modalitati de manifestare.

Aceasta boala este caracterizata prin inflamarea parenchimului si alveolelor pulmonare si prin umplerea alveolelor cu lichid, fiind cauzata de bacterii, fungi, virusi si paraziti, precum si de leziuni chimice si/sau fizice. 

Unele forme de pneumonie pot fi usoare, dar altele va pot pune viata in pericol, insa, din fericire, exista o serie de tratamente, de curatare a infectiei. De aceea este bine sa depistati pneumonia si simptomele acesteia, inainte ca lucrurile sa scape de sub control. Aceasta boala poate aparea singura sau se poate ascunde in spatele unei gripe sau a altor probleme respiratorii, prezentand urmatoarele simptome:

- Tusea cauzata de pneumonie este grava, resimtindu-se printr-o presiune adanca la nivelul pieptului.

- Expectoratiile se decoloreaza, din cauza infectarii cu pneumonie. Daca in mod normal acestea sunt transparente, cele infectate cu bacterii isi schimba culoarea in verde. In cazuri severe, acestea capata culoare ruginie si pot fi insotite de sange.

- Frisoane. Senzantia de frig atunci cand cei din jur simt o temperatura normala este un semn ca organismul se lupta cu o infectie. Pacientii infectati cu pneumonie simt frisoane puternice si tremura involuntar.

- Dificultati in respiratie. Pneumonia ingreuneaza respiratia, marind frecventa acesteia si micsorandu-i durata.

- Febra. Ca si in cazul altor tipuri de infectie, pneumonia provoaca febra, pentru a impiedica alte infectii sa apara.

- Durerile in piept sunt cauzate de congestia plamanilor si de stresul aplicat asupra acestora de catre tusea frecventa. Deoarece plamanii sunt inflamati din cauza pneumoniei, apar frecvent dureri ascutite si puternice, in momentul respiratiei adanci.

- Oboseala. Pneumonia duce la stari de slabiciune, lipsa totala de energie si letargia neexplicata fiind semne comune ale infectie din organism.

- Ritm cardiac alert. Deoarece organismul lupta cu infectia, inima va bate si ea neobisnuit de repede. Pneumonia nebacteriana, pe de alta parte, are simtome mai usoare, ce apar mai treptat, decat cele ale pneumoniei bacteriene si ce se materializeaza in febra si dificultati in respiratie, insa expectoratiile sunt mai putin frecvente. Acest tip de pneumonie nu cauzeaza stari de slabiciune, asadar nu va veti considera bolnavi. In limbaj popular aceasta poarta denumirea de „pneumonie dusa pe picioare” si nu incapaciteaza pesoanele bolnave, la fel de mult ca si cazurile mai grave de pneumonie.

Daca resimtiti simptomele descrise anterior, este indicat sa cosultati un doctor specialist, care va poate diagnostica tipul de pneumonie si va poate oferi tratamentul adecvat.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Pneumonia este o infectie respiratorie, care prezinta mai mult de 50 de forme si este caracterizata de...
Dupa ce ai aflat care sunt simptomele pneumoniei, este timpul sa treci la tratarea propriu-zisa a acestei...
Plamanii sunt cel mai frecvent afectati de viroze si de bronsite ce, din pacate, pot degenera in...