Cum sa faci fata stresului si anxietatii

Cum sa faci fata stresului si anxietatii

Aproximativ 275 milioane de oameni sufera de anxietate, pe intreg Mapamondul. Stresul este o alta problema majora: aproximativ 75% dintre oameni sunt afectati de acesta, atat fizic, cat si mental! Terapeutii pot ajuta la rezolvarea acestor probleme si a efectelor negative. Totusi, in afara de solutiile pe termen lung, exista si cateva lucruri pe care orice om le poate face pentru a combate anxietatea si stresul!

Trucuri pentru combaterea stresului si anxietatii:

1. Fa gargara. Gargara stimuleaza nervul vag (parte din sistemul nervos parasimpatic, cunoscut drept sistemul odihna si digestie) , care trimite informatii despre reglarea anxietatii catre creier. Stimularea acestui nerv poate incetini raspunsul la stres. Vei calma senzatia de anxietate si te vei simti mai bine. De asemenea, cantatul si rasul pot stimula nervul vag.

2. Incearca imbratisarea- fluture. Aceasta tehnica de stimulare are darul de a te calma. Iata ce trebuie sa faci:

- incruciseaza mainile, cu palmele peste piept;

- degetele mari ar trebui plasate chiar sub clavicula.

- atinge usor umerii, alternand stanga – dreapta;

- concentreaza-te pe exercitiu in timp ce iti incetinesti respiratia.

3. Expira mai mult. O alta modalitate de stimulare a nervului vag este respiratia lenta. Expiratiile mai lungi sunt eficiente in reducerea stresului. Pentru a functiona, expiratia ta ar trebui sa fie de doua ori mai lunga decat o inspiratie. Raportul corect ar fi de 4 secunde respiratie, urmate de 8 secunde de expiratie. Un ciclu va dura, astfel, 12 secunde. La un calcul simpl, ne dam seama ca ai timp sa atingi 5 cicluri intr-un minut! Important! Inspira pe nas, expira pe gura(tine buzele tuguiate ca atunci cand sufli in lumanarile de pe tort).

4. Miroase ceva familiar. Studiile au aratat ca inhalarea anumitor mirosuri poate reduce nivelul de stres. De exemplu, aromoterapia cu cateva uleiuri esentiale , te va ajuta sa te ralexezi. De asemenea, poti mirosi hainele purtate ale partenerului/ei de viata!

Citeste si: Cum sa scapi de anxietate in doar cateva minute

5. Tine un cub de gheata. Acesta este un truc care te poate ajuta sa gestionezi un atac de panica. Tine un cub de gheata in palma cat de mult poti. Muta-l , apoi, in cealalta palma! Te ve concentra strict pe dinsconfortul creat de raceala ghetii si vei elimina subiectul care a declansat panica!

6. Relaxeaza muschii progresiv. Aceasta metoda implica incordarea si relaxarea muschilor de-a lungul intregului corp. Te vei simti mai relaxat si vei identifica, de asemenea, zonele incordate ale organismului. Iata cateva exemple de exercitii:

- picioare - indoaie degetele strans si tine-le in aceasta pozitie timp de 10 secunde. Apoi elibereaza-le;

- umeri – ridica umerii spre urechi si tine-i asa tot 10 secunde. Apoi, relaxeaza zona, lasand umerii sa cada natural;

- fata – strange pilea de pe fata(stranba-te) si tine-o astdel pentru 10 secunde.A poi relaxeaza zona.

7. Tehnica libertatii emotionale(EFT). S-a dovedit ca aceasta tehnica ajuta la reducerea stresului si depresiei. Aceasta terhnica presupune atingerea unor puncte specifice ale corpului cu varfurile degetelor. Poate fi un exercitiu mai complex decat o simpla atingere. De obicei, persoana care face EFT trebuie sa se concentreze asupra a ceea ce o framanta si sa repete anumite fraze scurte. Punctele principale de atingere includ:

- sprancenele;

- lateralele ochilor;

- zona de sub ochi;

- zona de sub nas;

- varful barbiei;

- zona claviculelor;

- subrat;

- varful capului.

Citeste si: Cum sa scapi de stres. Aplica aceste exercitii

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Stresul si anxietatea sunt cauzate, in mod frevcent, de gandurile care nu ne dau pace, zi de...
Exista o serie de beneficii pe care le puteti obtine de pe urma exercitiilor fizice din timpul...
Sindromul de stres post-traumatic (PTSD) este o afectiune psihologica care se instaleaza in urma experientelor traumatice severe...