De ce transpir noaptea

De ce transpir noaptea

Traspiratia e un fenomen normal, in anumite situatii, cum ar fi efortul fizic, emotiile puternice, caldura excesiva sau un soc de moment. Exista, insa, persoane care transpira excesiv pe timp de noapte, indiferent de temperatura din locuinta. De cele mai multe ori, transpiratia vine insotita de disconfort si de insomnie.

Daca transpiri peste masura pe timp de noapte, e cazul sa citesti ceea ce urmeaza. Iata care pot fi cauzele transpiratiei excesive pe timp de noapte:

- gripa/raceala. In acest caz, nu ai de ce sa iti faci griji. Transpiratia vine impreuna cu febra si este un mecanism de aparare impotriva bolii;

- cauze necunoscute. Hiperhidroza este o afectiune in care glandele sudoripare functioneaza excesiv, fara o cauza cunoscuta. Persoanele care sufera de asa ceva se plang, uneori, ca transpira inclusiv in palme si talpi! Daca situatia persista, se ajunge la injectia cu toxina botulinica sau la extirparea chirurgicala a glandelor sudoripare;

- infectii pulmonare. Transpiratia excesiva peste noapte poate fi semn al unor afectiuni pulomare precum tuberculoza, bronsitele cronice sau bronhopneumopatia cronica obstructiva. Odata cu transpiratia abundenta se poate instala insuficienta respiratorie. Bolnavul are o stare generala proasta, tuseste, are frisoane si uneori junghiuri toracice. Se recomanda deplasarea rapida la medic!

- alte infectii. Hepatita B/C, endocardita(infectie la nivelul invelisului cardiac), osteomielita(infectie osoasa) pot fi responsabile cu transpiratia excesiva pe timp de noapte.

- boli maligne. Leucemia, limfomul Hodgkin(cancer limfatic) pot cauza transpiratii nocturne abundente. Daca transpiri noaptea, racesti frecvent, se maresc ganglionii paracervicali, axilari si inghinali, ai o scadere agresiva in greutate, e cazul sa contactezi un hematolog!

- probleme tiroidiene. De asemenea, dezechilibrul de la nivelul tiroidei pot produce hiperhidroza nocturna. In caz de hipertiroidism sau boala Basedow, bolnavul mai acuza si o stare de agitatie , neliniste, tulburari de somn, aritmie si frecventa cardiaca mare, sensibilitatea la caldura, dar si slabiciune musculara si astenie.

- diabet. Problemele legate de transpiratie noaptea pot aparea si la diabetici sau persoanele care urmeaza tratamentele cu insulina, in cazul episoadelor hipoglicemice.

- guta. Durerile din articulatii si traspiratia excesiva ii pot trezi din somn, frecvent, pe cei care sufera de guta sau au un nivel crescut de acid uric;

- substante otravitoare. Un corp intoxicat cu plumb sau mercur va produce multa transpiratie peste noapte. Impreuna cu hiperhidroza se instaleaza si setea accentuata.

Citeste si: Cum sa controlezi transpiratia excesiva

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Desi o cantitate mica de transpiratie este normala si chiar sanatoasa, daca va confruntati cu o transpiratie...
Iata niste sfaturi despre cum poti evita transpiratia excesiva a mainilor, picioarelor si a subratului, pentru a...
Toate femeile sunt frumoase! Frumusetea, insa, nu e bazata doar pe mostenire, ci si pe...intretinere. Anumite probleme...