8 simptome ale meningitei pe care orice parinte trebuie sa le cunoasca

8 simptome ale meningitei pe care orice parinte trebuie sa le cunoasca

Meningita este o boala infectioasa care consta in inflamarea membranelor protectoare care acopera creierul si maduva spinarii(meninge). Cauzele acestei afectiuni pot varia, dar simptomele sunt, in general, similare.

Copiii sunt cei mai sensibili la aceasta boala. De aceea, azi le reamintim parintilor caror simptome ar trebui sa le acorde atentie in mod deosebit.

1. Febra brusca. Unul dintre simptomele meningitei este febra care se instaleaza brusc. Un copil va avea frisoane si se va plange permanent ca ii este frig. Temperatura copilului bolnav creste rapid si e foarte dificil sa o readuci la normal. Din cauza faptului ca acest simptom poate fi un semn al multor alte boli, trebuie sa acorzi atentie altor factori care arata schimbari in starea copilului.

2. Dureri severe de cap. Durerile de cap cauzate de meningita sunt insuportabile. Mai mult, durerea poate afecta si gatul unui pacient. De asemenea, o fontanela umflata(frunte iesita) poate fi un semn al meningitei la nou-nascuti.

3. Vedere dubla. O persoana care este afectata de aceasta boala dificila nu va putea sa vada bine din cauza presiunii asupra creierului si a nervilor optici, astfel vederea fiind dublata. Este important sa fii atent daca cel mic iti spune ca vede dublu fara sa aiba vreun motiv clar.

4. Dureri de stomac, greata si varsaturi. O persoana bolnava de meningita isi pierde pofta de mancare. Acest lucru se intampla partial din cauza unei stari de greata constante care poate fi urmata de dureri stomacale si varsaturi.

5. Sensibilitate la lumina puternica. In prezenta luminii puternice, unui copil bolnav de meningita ii vor lacrima ochii in mod excesiv, impreuna cu ametelile si greturile specifice si durerile de cap care vor deveni din ce in ce mai puternice.

6. Rigiditatea muschilor occipitali. Un copil care are meningita poate fi recunoscut in functie de pozitia corporala pe care tinde sa o adopte: el va sta intr-o parte cu capul lasat foarte mult pe spate si cu picioarele indoite de la genunchi. Incercarile sale de a-si indrepta gatul, de cele mai multe ori sunt sortite esecului.

7. Incapacitatea de a indrepta picioarele.Chiar daca reusesti sa apleci capul copilului spre pieptul lui, picioarele se vor indoi automat de la genunchi si vor fi imposibil de indreptat in aceasta pozitie. Acest fenomen este numit semnul BrudziƄski al gatului. Odata cu meningita apare si sindromul Kernig in care persoana afectata nu isi poate intinde complet piciorul daca el este ridicat la aproximativ 90°.

8. Eruptii care nu dispar. Eruptiile la nivelul pielii sunt de asemenea o cauza a meningitei. Exista un test foarte simplu prin intermediul caruia iti poti da seama daca unele eruptii sunt specifice meningitei sau nu. Ia un pahar, asaza-l pe eruptie si apasa cu el ferm pe piele pana cand ea devina palida. Daca petele de pe piele devin palide la fel ca pielea atunci cand le apesi, atunci acea persoana nu are meningita. Daca eruptia nu dispare, atunci ar trebui sa consulti repede un medic.

Citeste si: Cum sa iti adormi copilul rapid

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Meningita este o boala grava care presupune o inflamatie a membranelor ce inconjoara creierul si maduva spinarii....
Citeste prospectul medicamentului Bexsero, vaccin antimeningococic de grupa B (ADNr, componente, adsorbit) si afla pentru ce este...
Embolismul pulmonar este o boala care, netratata, poate duce la deces. Afectiunea presupune blocarea unui cheag de...