Cum sa alegi cariera potrivita

Cum sa alegi cariera potrivita

Alegerea carierei poate fi dificila. E nevoie de inspiratie, autoreflectie, sprijin din partea celor dragi si evident o doza de noroc. Exista, insa, anumiti pasi pe care orice adolescent ii poate urma pentru a alege cariera potrivita. Iata care sunt acestia:

1. Gandeste-te la cariera de vis. O veche vorba spune ca alegerea carierei se face bine atunci cand nu te gandesti la ea ca la munca. Intreaba-te: daca as avea bani multi, ce as face? Raspunsul iti poate aduce o perspectiva asupra viitoarei tale meserii. Sa zicem ca vrei sa ajungi un cantaret/ata celebru/a, dar nu esti convins/a ca ai o voce extraordinara. Parintii te pot indruma spre canto. Daca nu esti suficient de talentat/a, poti cocheta cu domeniul, specializandu-te ca inginer audio sau chiar compozitor.

2. Evalueaza hobby-urile. Hobby-urile te pot indrepta spre cariera potrivita, daca nu sari peste etape. Invata, perfectioneaza-te, simte-te bine. Daca iti place, spre exemplu, sa desenezi, dar nu simti ca poti reusi ca pictor, ai putea ajunge designer grafic.

3. Ghideaza te dupa materiile la care ai fost bun/a. Fie ca faci o scoala teoretica, fie una practica(tehnica), e bine sa te raportezi la materiile care ti-au placut. Asa, ai putea gasi mult mai usor cariera potrivita, cea care sa-ti asigure un viitor linistit din punct de vedere social.

4. Tine cont de competente. Daca ai abilitati practice, precum sa repari, sa zicem, e posibil sa iti fi gasit deja slujba de vis. Ai putea deveni, tamplar, mecanic auto, bucatar sau lucrator in constructii, slujbe din ce in ce mai bine platite. In schimb, daca abilitatea ta tine de comunicare, probabil munca de interior e pentru tine. Poate manager, asistent administrativ, jurnalist sau, de ce nu, asistent medical.

5. Consulta-i pe cei din jur. Daca esti confuz/a cu privire la cariera, cere sfaturile oamenilor din jur. Parintii, prietenii sau profesorii te pot indruma.

6. Tine cont de conditia ta financiara. Daca nu ai la indemana prea multi bani, e greu sa ajungi la Harvard, spre exemplu. Raporteaza-te la posibilitatile materiale ale familie tale, atunci cand te gandesti la cariera. Sigur, asta nu inseaman ca trebuie sa te simti inferior in vreun fel. Esti un/o tip/a inteligent/a, care trebuie sa stie ce vrea si ce I se potriveste, fara sa isi creeze complexe de inferioritate.

7. Verifica daca viitoarea cariera iti va aduce stabilitate. Indiferent ce domeniu alegi, trebuie sa castigi bine spre foarte bine. Altfel, viitorul tau ar putea arata cel putin cenusiu. Alege o meserie ce-ti place, dar nu una care sa-ti aduca lipsuri financiare!

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Multi oameni sunt convinsi ca fericirea inseamna sa te casatoresti si sa faci copii. In realitate, exista...
Multe persoane se simt impovarate de circumstantele zilnice ale vietii personale. Acestea pot fi provocate de multi...
Exista 6 intrebari comune, pe care angajatorii le adreseaza in timpul interviurilor, pentru a diferentia o persoana,...