Cum sa iti dai seama ca MUNCA te AFECTEAZA. Semnele astea sunt clare

Cum sa iti dai seama ca MUNCA te AFECTEAZA. Semnele astea sunt clare

Omul modern nu se poate disocia de ideea de munca, unul dintre conceptele care ne diferentiaza de celelalte fiinte de pe Terra. Muncim pentru a trai, pentru a evolua social, pentru a oferi un viitor cat mai bun urmasilor nostri. Si nu in ultimul rand, muncim pentru a obtine si o satisfactie personala.

Cand munca devine doar un mijloc de trai, cand simti ca activitatea ta profesionala nu-ti mai aduce satisfactie, bucurie, e cazul sa iei masuri. Altfel, risti sa devii o persoana nefericita, ale carei emotii vor fi distruse. Din pacate, multi oameni traiesc nefericirea la locul munca: fie din cauza volumului prea mare, fie pentru ca nu mai fac ceea ce le place. Ne propunem, astazi, sa iti prezentam cateva semne clare ca job-ul te distruge emotional:

1. Placerea de a merge la serviciu dispare. Cei mai multi dintre noi, am trait un astfel de sentiment. Cand iti prelungesti perioada liberelor, fara sa ai probleme de sanatate sau personale, inseamna ca: esti obosit psiho-afectiv sau ca ceva sau cineva iti rapeste bucuria de a-ati exercita munca. Din fericire, cel mai probabil, aceste cateva ziule libere legate, te vor reincarca si te vei simti, din nou, ca pestele in apa la serviciciu. Daca nici liberele, nu-ti schimba starea, e cazul sa iti cauti un alt loc de munca.

2. Anxietatea te stapaneste la serviciu. Daca resimti asa ceva, probabil ca in ultima vreme te-ai confruntat cu foarte multe indatoriri la serviciu, iar acestea te-au coplesit. Incearca sa gasesti timp pentru activitati noi. AI nevoie de relaxare.

3. Motivatia a disparut. Plafonarea poate aparea in orice zona de activitate. Daca-ti place, insa, ce faci, vei risipi aceasta stare. De multe ori munca, te secatuieste de emotii, simti ca nu mai esti in stare de nimic. Cel mai probabil, volumul de munca e prea mare. Discuta cu superiorul tau si demonstreaza-i ca e necesar sa iti reduca din activitati sau sa iti dea cateva zile libere.

4. Timpul nu mai are valoare. Orice om care se simte bine la serviciu, trece usor peste orele petrecute in acel mediu. Daca pentru tine nu mai conteaza cum trece vremea la munca, e o problema. Stresul te domina si trebuie sa iei atitudine. Cauta activitati relaxante si chiar ia-ti un concediu.

5. Bolile se leaga de tine in mod frecvent. Sistemul imunitar nu se intelege deloc bine cu stresul. Daca muncesti mult si nu ai grija de organismul tau, nu te mira ca te imbolnavesti des. A te dedica muncii nu inseamna a-ti fistruge sanatatea. Gaseste echilibrul!

Sfaturi pentru reducerea nivelului de stres la locul de munca:

1. Nu dispera. O situatie neplacuta poate trece repede. Fii rabdator!

2. Invata-i pe cei din jur ca trebuie sa te respecte. Daca sarcinile de la locul de munca te-au coplesit, te-au extenuat, ia atitudine. Explica-i sefului ca e prea mult, cu argumente si fara cearta. Daca e un lider, va intelege si va lua masurile corecte. La fel, daca ai colegi care incearca sa iti paseze responsabilitati, pune-i la punct cu eleganta.

3. Fii eficient. Stabileste cu exactitate programul cotidian la locul de munca. Nu lua sarcini in plus, de dragul de a impresiona. Vei claca si nu e deloc de dorit! Eficienta e cheia unui job sanatos.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Activitatile de ingrijire a propriei persoane va pot ajuta sa reduceti stresul si sa va imbunatati starea...
Prietenia la locul de munca este periculoasa, deoarece poate fi folosita ca arma. De cate ori nu...
Oamenii petrec o mare parte din timp la locul de munca. De aceea ar fi indicat sa...