Tagine de pui. Ingrediente pentru 4 persoane:
- un pui (sau pulpe de pui, aproximativ 1 kg);
- 2 cepe mari, tocate fin;
- 3-4 catei de usturoi, tocati;
- 2 lamai confiate / o lamaie proaspata;
- 100 g de masline verzi (sau mov);
- 2-3 linguri de ulei de masline;
- o legatura de coriandru proaspat (sau patrunjel);
- o lingurita de turmeric;
- o lingurita de ghimbir pudra;
- o lingurita de boia dulce;
- o jumatate de lingurita de scortisoara (optional, pentru un gust autentic);
- sare si piper dupa gust;
- 500 ml de supa de pui / apa calda.
Tagine de pui. Mod de preparare:
- amesteca turmeric, ghimbir, boia, scortisoara, sare si piper intr-un castronel;
- freaca bucatile de pui cu amestecul de condimente si lasa-le la marinat timp de 30 de minute (sau chiar peste noapte, pentru mai multa aroma);
- intr-un tagine traditionala(adica o cratita adanca din Maroc) incalzeste uleiul de masline la foc mediu. Adauga ceapa si usturoiul si gateste-le pana devin aurii si moi;
- pune bucatile de pui in tagine si rumeneste-le usor pe toate partile;
- toarna supa de pui sau apa calda in cratit a, astfel incat puiul sa fie pe jumatate acoperit. Redu focul si acopera vasul. Lasa sa fiarba incet timp de 30-40 de minute;
- adauga lamaile confiate (taiate in sferturi sau felii) si maslinele. Gateste inca 10-15 minute fara capac, pentru ca sosul sa se reduca si aromele sa se intensifice.
- presara coriandru proaspat tocat deasupra si serveste tagine-ul fierbinte cu paine proaspata sau cuscus.
- poti adauga sofran peste pui, pentru o aroma marocana autentica.
Spor la treaba si pofta buna!
Citeste si: Retete pentru Revelion: Rulouri cu somon afumat si crema de branza