Afla cum sa supravietuiesti unui cutremur

Afla cum sa supravietuiesti unui cutremur

Cutremurele sunt unele dintre cele mai distrugatoarea dezastre naturale.

Acestea se produc mai ales la marginea placilor tectonice, insa restul zonelor sunt la fel de predispuse. Cutremurele nu pot fi prezise, insa sansele de supravietuire sunt mult mai mari, daca va pregatiti dinainte si daca stiti ce trebuie sa faceti cand are loc un cutremur.

1

Daca sunteti intr-un vehicul: Opriti cat de repede si ramaneti in vehicul. Nu opriti sub sau langa cladiri, copaci, pasari sau cabluri de inalta tensiune, deoarece acestea pot sa cada peste vehicul.  Ramaneti asezati in masina, pana trece cutremurul. Masinile sunt facute din metal si acesta va va proteja de lucrurile care cad. Singura exceptie este atunci cand masina se afla intr-un garaj supraetajat, caz in care trebuie sa iesiti imediat din masina, deoarece metalul nu va va proteja de betonul, care poata sa cada peste ea.

Nu incercati sa va grabiti spre casa, deoarece majoritatea cutremurelor au replici, ce nu trebuie subestimate. Aceastea din urma pot demola cladirile afectate de primul cutremur, putand fi mai usoare sau la fel de puternice ca acesta. O data cu terminarea cutremurului, circulati cu atentie. Evitati drumurile, podurile sau rampele, care ar fi putut fi afectate de cutremur.

Asteptati ajutoarele din partea angajatilor primariei, care va vor aduce mancare, apa si provizii.

2

Daca va aflati intr-o cladire: Pastrati-va echilibrul, agatandu-va de un obiect solid, sau asezati-va pe podea sa nu cadeti.

Sprijiniti-va de o piesa de mobilier masiv, deoarece in eventualitatea in care un perete se va prabusi, corpul de mobila va crea un spatiu intre perete si podea, prin care sa va tarati afara.

Daca suntei intr-o cladire care se prabuseste, asigurati-va ca cei din jur sunt bine. Trebuie sa vedeti cati oameni sunt raniti si cat de grav, sunand apoi la numarul de urgenta 112 si comunicandu-va locatia.

Acoperiti-va capul si gatul, cu ajutorul mainilor.

Nu va miscati. Daca va aflati intr-o zina sigura, ramaneti acolo, pana va asigurati ca cutremurul s-a oprit.

Iesiti incet din casa. Verificati daca ceva din casa poate considera un pericol, ca de exemplu fragmente de sticla, miros de gaz, aparatura electrica stricata.

Verificati daca nu s-a iscat vreun incendiu, caz in care este indicat sa incercati sa-l stingeti.

3

Daca sunteti in exterior: Ramaneti pe loc, deoarece in timpul unui cutremur pamantul se poate crapa foarte tare. Nu uitati ca pana si cladirile special construite impotriva cutremurelor se pot prabusi, asadar nu stati prea aproape de ele.

Indepartati-va de cladiri, stalpi de lumina, cabluri de curent si de orice altceva ce ar putea sa cada. Asigurati-va ca nu stati prea aproape de gropi adanci, deoarece ati putea cadea in ele.

Cautati adapost langa un deal sau oriunde nu exista pericolul ca ceva sa cada pe voi. Ramaneti in adapost si nu va miscati.

Daca va decideti sa iesiti din adapost, fiti precauti.  Asteptati putin dupa primul cutremur, inainte de a merge in alt loc, deoarece pot urma replici, ce sunt mai puternice decat cutremurul in sine. Daca va hotarati sa iesiti din adapost, aveti grija sa nu cada ceva peste voi.

Etichete: cutremur, vehicul, casa

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Cutremurele apar mai frecvent decat crezi. Unele cutremure sunt prea slabe pentru a fi simtite, dar sunt...
Aderenta cauciucurilor pe carosabil este de 100%, in conditii optime de drum, insa daca soseaua este umeda...
Casa ordonata si curata? Daca reusesti sa o mentii, foarte bine! Pentru ca, de multe ori, din...