Cum sa stochezi corect benzina/motorina:
- cumpara recipiente(canistre) special concepute pentru stocarea combustibilului(HDPE). Pe aceste canistre, exista intotdeauna eticheta benzina sau motorina. De asemenea, aceste recipiente au certificate de siguranta si aprobari din partea autoritatilor(Agentia pentru Protectia Mediului). Majoritatea canistrelor pentru benzina/motorina sunt rosii, ceea ce reprezinta un indicator vizual al faptului ca gazul e inflamabil. In general. Canistrele pentru uz casnic nu pot depasi capacitatea de 19 litri.
- nu tine motorina/benzina in PET-uri. Acestea sunt mai putin rezistente la chimicale si vor crapa relativ repede.
- pastreaza recipientul la nivelului solului in timp ce il umpli. Astfel vei preveni un incendiu provocat de electricitatea statica. Nu umpleti niciodata recipientul in timp ce il tii in mana sau in masina. Asigura-te ca recipientul se afla la minimum 1,5 metri distanta de autovehicul in timp ce il umpli.
- umple recipientul fara graba si cu multa grija. Umplerea rapida poate provoca stropiri, varsari sau o acumulare periculoasa de electricitate statica. Tine mana pe duza de in timpul umplerii si asigura-te ca esti in control.
- umple recipientul pana la 95% din capacitate. Supraincarcarea canistrei poate provoca pericole. In caz de expunere la caldura, benzina se umfla. Asa ca ar fi bine sa aiba unde pentru a nu face presiune. Unele canistre au un semn care arata pana unde sa umpli cu combustibil.
- inchide bine capacul, dupa umplere.
- aseaza canistra in pozitie verticala, intr-un loc racoros, intunecos si stabil. Nu tine recipientul in portbagaj sau intr-un loc in care acesta va fi expus la lumina directa a soarelui.
- nu depozita mai mult de 95 litri de benzina/motorina intr-un singur spatiu.
- pastreaza benzina/motorinaintr-un spatiu bine ventilat, departe de casa. O magazie sau un dulap special pentru depozitarea lichidelor inflamabile sunt solutiile.
- tine canistrele departe de electrocasnice. Caldura, scanteile sau electricitatea statica de la aparate ar putea aprinde vaporii din recipiente.
- nu folosi flacara deschisa in spatiile unde ai depozitat combustibil.
- arunca benzina nefolosita la un an de la momentul depozitarii sau cand da primele semne de oxidare. Depozitata corect, benzina/motorina nu-si schimba proprietatile cam 12 luni. Poti verifica simplu calitatea combustibilului. Toarna putin intr-un borcan sau intr-o sticla. Daca are o culoare inchisa, inseamna ca s-a oxidat si ar trebui eliminat.
- nu arunca benzina/motorina in aer liber sau intr-o chiuveta/WC. Vei contamina mediul, sursele de apa si chiar poti declansa un incendiu.