Cum sa reduci consumul de combustibil. Tine cont de aceste sfaturi

Cum sa reduci consumul de combustibil. Tine cont de aceste sfaturi

Consumul de combustibil tine, in principal, de motorul masinii pe care o conduci, de felul in care conduci autoturismul, dar si de ingrijirea corespunzatoare a acestuia. In plus, exista cateva trucuri simple, prin care poti reduce consumul de carburant. Despre acestea, in materialul urmator.

Cum sa reduci consumul de combustibil:

1. Monitorizeaza presiunea si geometria rotilor. Anvelopele dezumflate se uzeaza rapid si determina un consum ridicat de combustibil. In schimb, cauciucurile umflate corespunzator reduc frecarea si cresc economia de carburant. Verifica presiunea din cauciucuri constant, mai ales la trecerea dintre sezonul cald si cel rece, cand temperaturile variaza serios. De asemenea, verifica, din cand in cand, alinierea rotilor. Anvelopele aliniate necorespunzator provoaca rezistenta, ceea ce inseamna consum suplimentar de benzina/motorina.

2. Accelereaza si franeaza usor. Condu liniar, fara schimbari bruste de viteza. Astfel, poti economisi pana la 20% din combustibil! Evita sa accelerezi rapid la plecarea de la semafor sau sa franezi brusc!Imagineaza-ti ca ai un ou pe post de pedala de acceleratie. Astfel te vei obisnui sa nu mai bruschezi pedala!

3. Evita condusul la ralanti. Daca ramai la ralanti intr-o coloana la semafor sau cand prinzi bariera la trecere de calea ferata, o sa cresti inutil consumul de combustibil. Opreste motorul! Repornirea presupune un consum similar cu cel folosit pentru 30 secunde la ralanti. Evident ca vei sta mai mult in situatiile prezentate mai sus.

4. Nu investi in combustibil premium, daca masina nu o cere. Multi soferi considera ca un combustibil cu cifra oictanica mai mare garanteaza o economie de combustibil si face bine masinii. Nu e chiar asa!In realitate, cifra octanica nu este conectata direct la performanta, ci ne spune doar cat de mult l poate fi comprimat combustibilul inainte de a se aprinde spontan.Specialistii recomanda sa nu umpleti rezervorul cu combustibil premium, daca in manualul masini nu e specificat acest lucru!

5. Pastreaza portbagajul cat mai gol. Greutatea suplimentara din portbagaj creste rezistenta, iar asta inseamna consum suplimentar de carburant. E dovedit ca un portbagaj cu 45 kilograme in plus aduce un consum suplimentar de combustibil de pana la 2%!

6. Imbunatateste aerodinamica masinii. Vantul puternic din sens opus celui de mers reprezinta una dintre principalele cauze ale consumului crescut de combustibil. Pentru a reduce consumul, pastreaza geamurile masini inchise. O singura fereastra deschisa, la viteza mare, va creste drastic rezistenta, ceea ce poate duce la un consum de combustibil si cu 10% mai mare!

7. Parcheaza, pe cat posibil, la umbra. O zona umbrita pastreaza aerul suficient de rece in masina, astfel incat sa nu fie nevoie de aer conditionat. Sigur, in perioadele caniculare, nici umbra nu ajuta foarte mult! Ideea este ca aerul conditionat al masinii tale foloseste combustibil suplimentar. Mai mult, stim cu totii ca lichidele se evapora la soare. Acelasi lucru se intampla si cu benzina sau motorina din rezervorul masinii tale…

8. Schimba bujiile. Bujiile defecte pot provoca un consum de combustibil cu pana la 30% mai mare. Daca sesizezi ca benzina/motorina dispare mult prea repede, e cazul sa inlocuiesti bujiile.

9. Alimenteaza dimineata devreme. Pe timp de canicula, e bine sa alimentezi dimineata, pana cand soarele incepe sa dogoreasca. Pe masura ce temperatura creste, combustibilul se extinde, densitatea acestuia scade si vei alimenta, astfel, o cantitate mai scazuta cu aceiasi bani...

10. Nu alimenta doar cand rezervorul e aproape gol! Daca faci o obisnuinta din asta, s-ar pueta sa alimentezi mereu de nevoie, la prima benzinarie ce-ti iese in cale! Asta inseamna ca nu controlezi deloc preturile combustibilului. Mai exact, risti sa alimentezi la preturi foarte mari!

Citeste si: Cum sa reduci consumul de combustibil cand rulezi pe autostrada

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Benzina este un combustibil costisitor caci pretul ei creste zi de zi; sa economisesti benzina devine o...
Poluarea sub forma de smog si monoxid de carbon afecteaza aerul in marile orase din lume, fiind...
Oamenii au devenit din ce in ce mai interesati de a obtine un consum bun de combustibil,...