Cum pot fi invatati copiii sa fie responsabili si independenti?

Cum pot fi invatati copiii sa fie responsabili si independenti?

Adultii au o preconceptie potrivit careia copiii sunt fiinte dependente, a caror singura dorinta este sa alerge si sa se joace.

Daca parintii le dau mereu copiilor sfaturi, solutii la probleme si ii ajuta intotdeauna cand dau de greu, acestia nu vor invata niciodata sa fie independenti si responsabili.

Iata cateva sfaturi in acest sens:

Oferiti-le suport neconditionat copiilor, insa aratati-le cine detine controlul. Astfel, copiii vor simti ca sunt capabili sa realizeze anumite lucruri singuri si ca pot excela in ceea ce fac.

Puneti-le copiilor intrebari ce pot scoate la iveala anumite informatii utile. Acest lucru ii va ajuta pe copii sa isi exploreze resursele proprii si sa gandeasca pentru ei insisi, construindu-si astfel increderea in sine.

Iata cateva intrebari de acest fel:

- Intrebari care implica folosirea unei resurse. Tonul intrebarii trebuie sa fie unul apropiat si ar fi bine ca intrebarea sa inceapa cu o invitatie deschisa, precum: „Crezi ca…”, „Cum ai putea sa…”, „Care sunt…”. De exemplu: „ Cum ai putea sa vorbesti cu el?”, „ Cum ai putea sa ajungi singur la o carte de pe raft?”, „Care sunt mijloacele prin care ai putea ajunge la timp la scoala?”. Invitatiile reprezinta sarcina de lucru pentru copii, care ii face pe acestia sa gandeasca, fiind primul pas spre folosirea unei resurse.

Pagina 1/2

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Nu trebuie sa faci diferente intre copiii tai! Creste-i cu aceeasi masura si iubeste-i la fel! Totusi,...
Nu e usor sa fii parinte, dar sa fii un parinte intelept este, cu siguranta, una dintre...
Pentru ca relatiile dintre frati si parinti sa fie cat mai armonioase si pentru ca micutii sa...