Cum sa fii un parinte model

Cum sa fii un parinte model

Parintele devine model pentru copilul sau? Raspunsul este da, indiferent de forma de educatie pe care cel mic o primeste. Orice mama/tata, vrea sau nu, influenteaza prin comportamentul sau viitorul copilului/copiilor. De aceea, e de preferat sa devii un model pozitiv pentru fiul tau/fiica ta! Nu e usor, dar cu perseverenta, implicare si putina atentie vei reusi!

Cum sa fii un parinte model:

1. Fii optimist/a! E dificil sa debordezi de optimism in orice moment, mai ales intr-o dimineata de luni sau la finalul unei zile mai proaste la birou. Oboseala ne poate coplesi pe toti, insa ar fi bine sa nu transmiti negativitate copilului! Cel mic are nevoie de o mama si un tata care nu cedeaza, indiferent de provocarile vietii. Mai devreme sau mai tarziu, copilul va imita acest comportament optimist si automat va trece mai usor peste inevitabilele cumpene.

2. Controleaza tonul vocii. Uneori, adultii uita sa se controleze in fata copiilor. Nu uita ca modul in care vorbest influneteazasemnificativ comportamentul copilului/ilor tau/tai. Tonul e foarte importantant! Nu tipa si nu ofensa. In schimb, raspunde pe un ton empatic. Vocea ta ar trebui sa fie calma si intelegatoare.

3. Adopta un stil de viata sanatos. Copilul se va copmporta la fel ca parintii sai! Daca duci o viata sedentara, cu alimentatie nesanatoasa, cel mic va adopta stilul de viata. Adopta obiceiuri bune(dieta echilibrata, miscare, lectura, emisiuni tv educative etc)! Cel mic/cea mica te va copia, fara doar si poate!

4. Implica-te in viata copilului. Indiferent de importanta unui eveniment, implica-te intotdeauna in viata copilului tau! Astfel, acesta va invata ca trebuie sa fie mereu acolo pentru persoanele dragi. Multi parinti isi vad copiii crescand si se intreaba cand au trecut atatia ani. Cu cat vei trai mai mult lucrurile marunte din viata copilului tau, cu atat vei simti ca ai fost parte din lumea sa!

5. Nu ceda presiunii venite din partea altor adulti. Presiunea celorlalti oameni mari poate fi dificil de gestionat. Adesea, actionam ca sa dam bine, insa e de preferat sa nu cedam provocarilor, atunci cand copiii se afla prin preajma. Cei mici nu vor uita acele vremuri in care ai facut lucruri mai putin onorabile. Sustine-ti principiile mai presus de orice.

6. Zambeste cat de des poti si nu uita sa te distrezi. Parintii vor mereu sa le ofere copiilor totul, astfel incat sa nu le lipseasca nimic. Totusi, cele mai frumoase amintiri sunt cele in care adultii se distreaza alaturi de cei mici. Nu rata, asadar, nicio ocazie de a rade impreuna cu copilul tau. Nu lasa munca si celelalta provocari sa umbreasca relatia dintre voi. Viata e dura, insa acasa trebuie sa primeze bucuriile, fericirea!

7. Fii bun/a! Copilul se va raporta la actele de bunatate pe care le faci fata de ceilalti, indiferent daca vorbim despre voluntariat, acte de caritate sau un mic gest de a oferi locul uni batran in mijlocul de transport in comun. Astfel, cel mic invata ce este generozitatea si cum sa o puna in practica.

8. Nu exagera in incercarea de a fi parinte model! Nu te stradui sa fii modelul suprem! In aceasta incercare, poti parea fals si prea insistent in ochii copilului tau! Mentine echilibrul, fara sa iti sufoci copilul!

9. Arata-i stabilitate. Copilul are nevoie de dragoste si de atentie, dar si de stabilitate! Aceasta este coloana vertebrala a vietii unui copil. Lipsa structurii poate provoca chiar probleme comportamentale si de sanatate. Asigura-i, asadar, un program regulat pentru mancare, odihna, recreere si teme. Vei reusi mai simplu, daca si viata ta e una ordonata!

10. Responsabilizeaza-l, aratandu-i ce faci in viata de zi cu zi. Orice parinte viseaza ca baiatul/fata sa sa devina un om bun, care sa reuseasca in viata! Un pas important in constructia acestui vis este responsabilizarea. Daca copilul intelege ca viata se construiste cu efort, munca si talent, atunci va stii ca nu tot ce zboara se mananca. Cel mic/cea mica trebuie sa stie ca banii nu se castiga usor si ca resursele financiare nu reprezinta un scop, ci un mijloc. Poti incepe sa responsabilizezi copilul, luandu-l la birou cu tine si vorbindu-i, pe intelesul sau, despre munca ta cotidiana.

11. Fii sincer/a! Minciuna alba(spunerea partiala a adevarului pentru a proteja pe cineva) pare o cale eficienta de educatie. Multi dintre noi am crescut auzind astfel de minciuni de la parinti. Poate ca ar fi cazul sa incercam ceva diferit...Nu spune copilului tau lucruri doar pentru a-l calma sau pentru a-l determina sa inchida subiectul. Fii sincer/a mai presus de orice! Astfel, copilul va invata ca nu este acceptabil sa minta.

Citeste si: Comportamente neintentionate prin care indepartezi copilul

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Unele persoane nu au copii din anumite cauze, cum ar fi faptul ca ele sau partenerii nu...
Alegerea unei scoli potrivite poate fi extrem de dificila pentru un parinte. Iata cateva sfaturi in acest...
Copiii provoaca, de multe ori, stari nervoase parintilor – un lucru, in general, firesc. Daca, insa, unele...